Gå direkt till textinnehållet

”Stockholms stadshus är ointresserade av öppenhet”

Dagens ETC avslöjade igår hur Stockholm stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) efterforskat källor i Stadshuset – i strid med grundlagen. Hon förnekar anklagelserna. För Journalisten berättar Dagens ETCs grävreporter Eigil Söderin (bilden) om det journalistiska fotarbetet som krävdes för att få fram uppgifterna.

Anna König Jerlmyr (M) är Stockholms stads högst uppsatta politiker – finansborgarråd och kommunstyrelsens ordförande. Hon är också gruppledare för Moderaterna i Stockholm. Det senaste året har medier återkommande rapporterat om intern kritik mot hennes ledarstil och om strömhopp från finansroteln i Stadshuset.

Uppgifterna som läckt till medier har lett till starka reaktioner inne i Stadshuset, kunde Dagens ETC avslöja på måndagen. Bland annat ska Anna König Jerlmyr vid två tillfällen eftersökt källor på kansliet. Hon ska bland annat – öppet på ett möte – ha pekat ut en medarbetare som en misstänkt källa till en artikel i Dagens Industri.

Uppgiften bekräftas i ett mejl från en mellanchef till finansborgarrådet och kanslichefen. Dagens ETC har tillgång till mejlet.

Annons Annons

Flera redaktioner har försökt få ut finansborgarrådets mejl som allmän handling, utan framgång. Dagens ETC har tagit del av mejlen via andra vägar.

– Det har varit svårjobbat eftersom det inte går att få handlingar eller kommentarer från Stadshuset. Det har faktiskt varit helt stängt; jag har inte fått ut ett enda mejl som allmän handling. Man har hänvisat till att de är arbetsmaterial eller att mejlen inte går att hitta. Det har krävts en del journalistiskt fotarbete för att ta del av dem, säger Dagens ETCs grävreporter Eigil Söderin.

Det är ju ganska flagranta grundlagsbrott ni avslöjar – hur tänker du kring det?
– Jag är inte jurist, det finns ingen dom och så vitt jag vet är det inte anmält, så jag kan inte riktigt uttala mig om det. Däremot finns det ju flera personer som anklagar henne för att ha brutit mot efterforskningsförbudet. Vi känner oss väldigt trygga med de uppgifter vi har fått fram, annars hade vi ju aldrig publicerat. Men det är klart att det agerande som vi ser, den strikta tolkningen av vad som är arbetsmaterial och svårigheter att få kommentarer kan leda till en tystnadskultur som är problematisk. Det är fler redaktioner som har haft svårigheter med att få information och kommentarer.

Hur tycker du att bemötandet varit från Stadshuset och Moderaterna?
– De är väldigt ointresserade av öppenhet. Det kan vara så att det inom Moderaterna inte finns ett stort intresse för att prata med just Dagens ETC, men vi är inte den enda redaktionen som har granskat arbetsmiljöproblemen i Stadshuset.

Fotnot: Journalisten söker Anna König Jerlmyr för en kommentar. Hon har till Dagens ETC via sin pressekreterare förnekat uppgifterna om att hon efterforskat källa.

Fler videos
Fler avsnitt