Huvudägaren Peter Hjörnes agerande bakåt ifrågasätts. FOTO: Tomas Ohlsson

”Stampens bonusar
hade räckt till skulden”

24 maj, 2016

Stampens kris Glöm inte miljonregnet över Stampens chefer och ägare som bidragande orsak till ett medieimperium i ruiner, skriver kulturjournalisten Petter Larsson i dag.

Sent igår fick Stampen klartecken av Göteborgs tingsrätt för rekonstruktion av samtliga 16 bolag som koncernen ansökt om rekonstruktion för.

Analyserna och reaktionerna på gårdagens bomb i Mediesverige är många. I HD-Sydsvenskan skriver Petter Larsson att till de orsaker till krisen som redan rabblats (uppköpen, strukturomvandlingen, tryckerimomsen) måste man lägga till: plundringen. Han upprepar SVTs Uppdrag gransknings siffror: mellan 2005 och 2013 kostade chefer och styrelsemedlemmar Stampen totalt 800 miljoner kronor i bonusar och annat.

”Under samma period betalade koncernen ut 265 miljoner i utdelning. (...) Storägaren Peter Hjörne kammade bara 2009–2013 hem 78 miljoner. Hade man under dessa år struntat i utdelningar och bonusbetalningar, hade man med andra ord haft pengar att täcka den skuld som i dag uppgår till 1,2 miljarder”, skriver Larsson.

I Svenska Dagbladet anger mediekrönikören Malin Ekman att Stampen betalat en ränta på runt 11 procent ” – närmast på smslånenivå”.

Martin Jönsson skriver i Dagens Nyheter om huvudägaren Peter Hjörnes ovilja att fullt ur erkänna sitt ansvar för Stampens kris:

”Hjörne framhärdade ändå att 'allt gick bra fram till 2012', men att utvecklingen för tidningsbranschen då försämrades på ett sätt som 'få kunnat förutse'. Om han syftade på att upplagor och annonsintäkter för papperstidningarna då började rasa på allvar var det väl snarare en utveckling som alla analytiker förutspådde, knappast en blixt från klar himmel”, skriver Jönsson.
 

Taggar: Stampen, bonusar
Stampens kris

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies