Gå direkt till textinnehållet

SRs ”Saudiaffär” blev Årets avslöjande

Bo Göran Bodin och Daniel Öhman, Ekot, Sveriges Radio, belönades på torsdagskvällen med Stora journalistpriset i klassen Årets avslöjande för ”Saudiaffären”.

De fick priset med motiveringen: ”För att de avslöjat hur makthavarna med ljusskygga metoder försökte dölja en vapenaffär som inte tålde att ses”.

Carina Bergfeldt, Aftonbladet, utsågs till Årets berättare för ”Dagen vi aldrig glömmer. Massakern på Utøya” med motiveringen: ”Av tusen lösa trådar väver hon en tät och tydlig berättelse som griper tag och vägrar släppa”.

Olle Zachrison, Carolina Neurath, Jan Almgren, Mark Malmström, Peter Grensund och Ola Henriksson, Svenska Dagbladet, tilldelades priset Årets förnyare för ”Räntekartan” med motiveringen: ”Med tiotusentals läsares hjälp har de utvecklat konsumentjournalistiken. Rapporteringen har blottat orättvisor och gett läsarna nya möjligheter att påverka”.

Inger Atterstam, medicinreporter på Svenska Dagbladet, fick motta Lukas Bonniers Stora journalistpris med motiveringen: ”För att hon aldrig sockrar medicinen”.

Prissumman är 100 000 kronor i varje kategori.

Fler avsnitt
Fler videos