Gå direkt till textinnehållet

SRs Kjell Albin Abrahamson tar farväl

"Dagens lyssnare får ett överflöd av nyheter och underskott på information i betydelsen samband och historiska trådar, analyser", sade SRs mångårige östeuropa-korrespondent Kjell Albin Abrahamson i en avskedskrönika på måndagen.(Foto: Mattias Ahlm)

"Att vara utrikeskorrespondent är att vara historiens sekundvisare", sade Kjell Albin Abrahamson när han i ett tät, poetisk radiokrönika i P1 Morgon tog avsked från sina lyssnare. Han beskrev SRs utrikesbevakning med varma ord som en "jättelik spärr mot ankdammsmentalitet". Men han erkände sina blandade känslor mot radions utveckling och framhöll att det är dags att lämna nyhetsbevakningen när "det inte längre känns kul" och sade sig inte vilja bli en "radions gubbrockare".

Han beskrev sin skepsis inför det han såg som överskottet av mainstream-information och nyheter och för lite samband och analys.

I sin krönika slog Kjell Albin Abrahamson även ett slag för alla människors lika värde och framhöll att vikten att värdera offer för förtryck lika högt oavsett vilken diktatur de varit offer för. Att ha medkänsla med nazismens offer men överseende med kommunismens fördömde han som "halvtidshumanism".

Annons Annons

" Jag lyfter på min slitna Moskvahatt och säger tack för kaffet  för jag vägrar att bli ett torrt och skrumpet höstlöv som inställsamt och ängsligt klibbar sig fast vid sin torra gren och försöker göra sig ungdomlig och pladdra sommarstrunt fastän vintern snart är i antågande. Och denna vägran sker med ett leende, utan sorg eller bitterhet."

Att få ha varit med om utvecklingen efter Berlinmurens fall ansåg han vara det största en människa kan få uppleva:

"Och vad gör det då att jag aldrig gjort ett scoop i hela mitt journalistiska liv", avslutade Kjell Albin Abrahamson.

Fler avsnitt
Fler videos