Gå direkt till textinnehållet

SR-projekt ska göra lyssnarna mer delaktiga i journalistiken

Crowdsourcing på riktigt. Så kan projektet Nyhetsnätverket, som P4 Jämtland och P4 Kronoberg, dragit igång, beskrivas.- Vi vill göra publiken betydligt mer delaktig i det vi sysslar med, säger projektledaren Håkan Lundqvist på P4 Jämtland. 

Nyhetsnätverket är det största av flera projekt sprungna ur en stor nyhetsutredning som Sveriges Radio gjort. 

Projektet går ut på att publiken bjuds in som medskapare till den journalistik P4 Jämtland och Kronoberg gör. Lyssnarnas kunskaper ska helt enkelt göra nyheterna bättre.

Rent konkret bjuder kanalen in lyssnarna att höra av sig på en mängd sätt, och en publikredaktör jobbar aktivt med att samla in tips, idéer och synpunkter från publiken i alla tillgängliga kanaler.

Och framför allt: kanalerna registrerar publiken. 

– Egentligen registrerar de sig själva, i vår databas som finns på hemsidan. De får fylla i vilka de är och saker de är bra på, intresserade av eller kunniga om, förklarar Håkan Lundqvist.

På så vis är tanken att lyssnarna ska kunna bli både casepersoner, experter, källor och kunna tipsa vidare om ämnen eller personer.

– Några har reagerat: ska lyssnarna göra nyheterna nu? Men så är det inte, det är vi som gör journalistiken och det journalistiska urvalet. Men vi vill öka andelen inspel från publiken.

Under de två dagar som projektet varit igång har publikmedverkan redan ökat, enligt Håkan Lundqvist. 

50 personer har registrerat sig i P4 Jämtlands databas Nyhetsnätverket.

– Vi märker att det finns ett intresse, folk tycker det är kul.

Målet är att till projektslutet den 12 december ha samlat på sig 300 personer i nätverket.

– Det andra målet är att hitta minst två hållbara arbetssätt där publiken känner och märker att de är med och bestämmer vilken färdriktining vi ska ta nyhetsmässigt. Och att de blir återkopplade när de hör av sig, inte hamnar i ett limbo. Vi ska ge publiken cred för att de bidrar, berätta om deras tips blir ett inslag eller inte, säger Håkan Lundqvist.

Efter projektet väntar utvärdering. P4 Jämtland och Kronoberg är testpiloter för hela SR och ska sedan kunna berätta vad som fungerade och inte.

Fler avsnitt
Fler videos