Gå direkt till textinnehållet

SR kritisk till budgetförslag – SVT och UR välkomnar

Med den riktade arkivsatsningen frångår regeringen principen om public services oberoende ställning. Det menar SRs ledarduo Mats Svegfors och Cilla Benkö i en kritisk kommentar. SVTs VD Eva Hamilton välkomnar däremot satsningen. 

Sveriges Radios ledning är kritisk till att regeringen i dag föreslår att 100 miljoner kronor tas ur rundradiokontot (som består av radio- och TV-licenser) för att göra public servicebolagens arkiv tillgängliga för allmänheten.

– Förslaget innebär att ytterligare steg tas mot en förändring av principerna för public services finansiering och oberoende ställning, säger Mats Svegfors och Cilla Benkö i en kommentar.

– Det förvånar onekligen att detta steg av politisk direktstyrning av vår verksamhet tas just när den nyligen tillsatta public serviceutredningen har inlett sitt arbete.

Erik Kristow, politiskt sakkunnig på kulturdepartementet, konstaterar att det står SR-ledningen fritt att tycka vad de vill men säger att det var med viss förvåning han noterade deras synpunkter.

– Vi har länge varit tydliga länge med att bolagen ska vara oberoende och även ökat deras oberoende – regeringen utser till exempel inte längre public servicebolagens ordföranden. Nu kommer det extra pengar som bolagen själva har äskat och beslutet påverkar inte programinnehållet. Jag har svårt att se problemet i det, säger han.

Cilla Benkö och Mats Svegfors är även kritiska till att radio- och TV-avgiften inte räknas upp nästa år; mindre pengainflöde till rundradiokontot gör det "avsevärt mycket svårare att långsiktigt finansiera public service med bibehållen kvalitet", skriver de.

– Rundradiokontot har en buffert, ett överskott på ett antal hundra miljoner kronor. En del av det tar vi ut nu till arkivsatsningen, men det finns gott om reserver även efter det, säger Erik Kristow.

SVTs vd Eva Hamilton kallar i en kommentar arkivpengarna för "glädjande":

– Det ger oss möjlighet att inleda projektet att öppna vårt arkiv. SVT sitter på en guldgruva av program som vi vill kunna göra tillgängliga för vår publik utan extra kostnad, säger hon.

Även URs VD Erik Fichtelius välkomnar beskedet:

– Det här är ett oerhört glädjande besked som ger oss möjlighet att starta upp arbetet med att befria utbildningsprogrammen, säger han i en kommentar. 

Fler avsnitt
Fler videos