Gå direkt till textinnehållet

SR gav flest information om Norgedåden

Var femte svensk fick den första informationen om sprängningen i Oslo via Sveriges Radio. P4 var den främsta informationskällan. VD Mats Svegfors anser att siffran är för låg och att regeringen och riksdagen bör "fundera" på resultatet.

En undersökning som gjorts av Novus på uppdrag av Sveriges Radio visar att radio var den vanligaste informationskällan bland dem som först fick nyheterna om vad som hade hänt i Norge den 22 juli.

60 procent av svenskarna fick veta om sprängningen redan på eftermiddagen. Av dessa fick en av tre sin information via Sveriges radio.

34 procent av dem hade fått informationen via radio och hälften av dem via P4.

– Sveriges system för krisinformation bygger på att Sveriges Radios lokala sändningar i P4 är huvudkanalen. Undersökningen från Novus antyder att många människor håller sig uppdaterade med hjälp av radio. Men samtidigt borde siffran vara ännu högre. Såväl vi som regering och riksdag har anledning att fundera på undersökningsresultatet, säger Sveriges Radios VD Mats Svegfors i en kommentar.

Vid åttatiden på kvällen kände 85 procent av svenskarna till vad som hade hänt i Norge. Då tog TV över som den vanligaste informationskällan. 69 procent svarar i undersökningen att de valde SVT för att fortsätta att följa händelseutvecklingen.

Mobiltelefonen tycks inte ha fått något riktigt genombrott, vare sig som första informationskälla eller som källa till vidare information vid denna nyhetshändelse.

1 800 personer deltog i undersökningen.

Fler avsnitt
Fler videos