Gå direkt till textinnehållet

”SR försöker konkurrera ut dagspressen digitalt”

Vi förväntar oss "svar från regeringen på hur man tänker agera för att säkra mångfald och kvalitet i den nya digitala medievärlden till att inte bara omfatta public service". Det skriver tre företrädare för Tidningsutgivarna på SvDBrännpunkt med anledning av Sveriges Radios satsning på en nyhetssajt.

I sitt inlägg på SvD Brännpunkt skriver TUs presidium Bengt Ottosson, ordförande, Charlotta Friborg, vice ordförande, och Raoul Grünthal, vice ordförande, att Sveriges Radio snedvrider konkurrensen gentemot dagspressen när SR den 10 april lanserar sin nya nyhetssajt. Samtidigt som dagspressen går igenom en strukturomvandling "väljer regeringen och Sveriges Radio att lägga ännu mer resurser på att konkurrera med dagspressen digitalt", anser de.

De tre pekar på att public service har stora resurser, är statligt finansierad och annonsfri samt erbjuder gratis innehåll på sina sajter.

"Vad vi har här är alltså en statlig jätte med tydliga ambitioner att konkurrera med de fria marknadskrafterna, men där vi som ska konkurrera inte tillåts spela på samma planhalva. Frågan är hur regeringen menar att denna strategi gynnar kvalitativ nyhetsförmedling och mångfald", skriver de tre TU-företrädarna.

Läs hela deras inlägg på SvD Brännpunkt.

 

Fler avsnitt
Fler videos