Gå direkt till textinnehållet

SR-chef ville skriva hemligt avtal med reporter

En chef på Sveriges Radio ville skriva en hemlig överenskommelse med en projektanställd för att komma förbi Skatteverkets regler att egenföretagare måste ha flera arbetsgivare.

En chef på Sveriges Radio ville skriva en hemlig överenskommelse med en projektanställd för att komma förbi Skatteverkets regler att egenföretagare måste ha flera arbetsgivare.

En projektanställd, som vill förbli anonym, uppmanades av en chef på SR att bilda enskild firma för att få jobba kvar. Chefen förklarade att det bara gick att skriva kontrakt på 80 procent eftersom personen annars skulle få problem med skattemyndigheten.

Enligt Skatteverkets regler måste nämligen en person med enskild firma ha fler arbetsgivare annars bedöms personen av skattemyndigheten som anställd.

bryt

I en hemlig överenskommelse förklarade chefen att kontraktet egentligen rörde sig om hundra procent. I realiteten var det alltså ett heltidsjobb som SR endast ville betala 80 procent för.

Journalisten räknade ut att han enligt det kontrakt han erbjöds skulle få ut 15 000 kronor i månaden före skatt, efter de avgifter han som egen företagare skulle stå för.

Den projektanställda sade nej till erbjudandet och jobbar i dag på ett annat medieföretag.

– Jag tycker att det är skamligt av Sveriges Radio. Man borde göra som andra medieföretag, anställa och avskeda när det är arbetsbrist. Sveriges Radio och Utbildningsradion är de värsta företagen vad det gäller anställningskontrakt, säger journalisten.

bryt

Varken SRs kommunikationsdirektör Mikael Nilsson eller VDn Peter Örn vill ge några kommentarer till det erbjudande som den före detta projektanställda fick förrän de fått bekräftat att det har gått till på det sätt som reportern beskrivit för Journalisten.

Frilanspakten, en sammanslutning av ett 80-tal frilansande radiojournalister som jobbar för SR, anser att public service-företaget måste erbjuda rimlig ersättning till dem som bildar enskild firma. SR vill att de med egen firma ska leverera färdiga program, men hittills har företaget inte betalat något extra för dem som investerat i egen teknik och lokaler.

– Det är okej att bli egen företagare. Men då måste Sveriges Radio göra det ekonomiskt hållbart att jobba i egen firma, säger Johanna Sjövall, en av Frilanspaktens medlemmar.

bryt

SRs ledning har beslutat att utläggen på produktionsbolag ska öka med 220 miljoner fram till år 2010 och att antalet fasta tjänster ska minska. Frilansar är oroliga för att de ska komma i kläm då SR ska lägga mer pengar på produktionsbolag. De menar att SR glömmer bort de små enskilda firmorna när företaget talar om att öka antalet extern medverkan.

– Våra farhågor är att SR tror att de kan skära i kostnaderna genom att lägga ut mer externt, säger Emma Janke, medlem i Frilanspakten.

bryt

I en intervju i Journalisten (5/06) rekommenderade SRs programchef Cecilia Bodström frilansar att gå ihop i produktionsbolag för att höja arvodena.

Frilanspakten har inget emot att frilansar går samman i produktionsbolag, men anser att företagsformen inte ska avgöra hur mycket man får betalt.

– Vi är positiva till att frilansar går samman och säljer in större projekt. Men SR måste betala mer för den typen av produktion än vad de gör i dag, säger Emma Janke.

pj@journalisten.se

Fotnot: Läs även Frilanspaktens debattartikel här: http://journalisten.se/a.aspx?Article_Id=11049

Fler avsnitt
Fler videos