”SR borde ompröva restriktionerna”
Christian Christensen, professor i journalistik vid Stockholms universitet, anser att Sveriges Radio har gått för långt i restriktionerna för journalister som skrivit under uppropet mot rasism.
Christian Christensen reagerade när han läste artikeln i Journalisten, där det framgick att personer som skrivit under uppropet mot rasism Vems SR? fått restriktioner i sin bevakning, och bland annat inte får rapportera om Black Lives Matter, kvotering eller representation.
– Jag är amerikan och i USA har vi diskuterat frågan om representation länge. Jag har mycket svårt att förstå Sveriges Radios agerande, säger Christian Christensen till Journalisten.
– SR påstår att de som har skrivit under uppropet har tagit ställning för Black Lives Matter. Jag ser inte att de har gjort det. Black Lives Matter nämns en enda gång i uppropstexten, i inledningen som en zeitgeist, tidsandan. Det SRs ledning påstår finns där, finns inte där.
Han menar att även om det skulle finnas ett stöd för Black Lives Matter, borde det inte vara ett problem för Sveriges Radio.
– BLM är inte partipolitisk rörelse med en ledare; det ryms många olika synsätt och ståndpunkter inom den rörelsen. Det är en medborgarrättsrörelse. Till och med Office of the Special Counsel i USA, ledd av en Trumputnämnd ämbetsman, drog slutsatsen att BLM inte är en partisk politisk rörelse. Det man kan säga säkert är att BLM står upp mot rasism, och det är faktiskt inte en kontroversiell politisk ståndpunkt, särskilt inte för public service. Jag måste faktiskt underkänna SRs analys av BLM. Jag ser detta som ett exempel på ett försök att vara neutral eller opartisk som har gått för långt. SR borde ompröva restriktionerna.
Sveriges Radios biträdande programdirektör Olov Carlsson, redogör för företagets inställning i ett inlägg på Sveriges Radio-bloggen där han bland annat skriver att uppropet var ett ”påtryckningsdokument” som innehåller ”flera tydliga ställningstaganden och skarpa krav, med BLM-rörelsen som tydlig ingång och grund”.