Gå direkt till textinnehållet

Jag vill inte utge mig för att vara en ny Jon Stewart

”Jag fick hänga med Korrespondenterna”, berättar Karin Hübinette om sin ofrivilliga sysslolöshet på SVT. I kväll är hon tillbaka i rutan med en egen talkshow. (Foto: Mårten Levin, SVT)

I oktober 2010 tvingades Karin Hübinette lämna uppdraget som programledare för Sveriges Televisions Agenda när hennes syster Hillevi Engström utnämnts till arbetsmarknadsminister. SVT såg en risk för jäv.

I kväll, den 6 september, är Karin Hübinette tillbaka i rutan med en egen talkshow: Hübinette. Premiärgäster är Håkan Juholt och Ola Lindholm.

När Journalisten når Karin Hübinette per telefon är det bara ett par timmar kvar till bandningen. Programmet görs live on tape, det vill säga utan redigering.

Hur är nerverna?

– Ja, just nu är det märkligt ödsligt här på redaktionen och i studion så nu undrar jag om vi hinner klart i tid. Men det går säkert bra. Annars har det blivit ganska mycket kaffe på förmiddagen så jag får nog dra ner lite på det.

Hur känns det att vara tillbaka som programledare?

– Den frågan är nog mer relevant att ställa i morgon. Men jag ser verkligen fram mot det här. Jag har inte haft så mycket att göra sedan jag lämnade Agenda, och det var känslomässigt tyngre än jag trodde att det skulle vara. Jag trodde att jag var redo att gå vidare, men jag var inte helt klar med Agenda.

Du började ju jobba med Korrespondenterna på SVT och du fiskade i Barents hav i ett reportage om Norge …

– Såg du det? Oj. Det var ett gästspel och jag var inte fullt sysselsatt om man säger så. Det var inte en ledig tjänst som jag gick in på och programmet var fulltecknat som det var. Jag fick hänga med Korrespondenterna, jag surfade runt där och hann lära mig en hel del. De har väldigt duktiga programledare och reportrar.

Längtar du tillbaka till Agenda?

– Nu längtar jag bara till den nya talkshowen.

Vems idé var det att du skulle leda en talkshow?

– Jag pratade med mina chefer och sedan blev jag ombedd att komma med ett programförslag. Vi gjorde ett pilotprogram i våras och det blev godkänt. Vi har ändrat lite i upplägget och tog bort en del saker. Jag kan inte säga att konceptet är helt klart och färdigutvecklat, vi får se hur det blir i kväll.

Vilka andra talkshower har du inspirerats av?

– Svårt att säga. Stina och Skavlan är väldigt duktiga. Jag har sett väldigt många talkshower, och de kan egentligen delas in i två kategorier: stenhårda utfrågnings- och samhällsprogram och humoristiska shower. Den här talkshowen ska försöka vara lite av båda.

Så det är en helt ny sorts talkshow du lanserar?

– Nja, jag vill inte utge mig för att vara en ny Jon Stewart. Men jag har inte sett just det här formatet någon annanstans.

Fler avsnitt
Fler videos