Gå direkt till textinnehållet

Sportreportrar behöver samarbeta

Sportreportrar måste samarbeta mer med andra redaktioner för att granskningar av klubbar och sportföreningar ska bli av. Det blev slutsatsen då det diskuterades varför så få sportreportrar fått Guldspadar.

Det har delats ut 210 Guldspadar. Endast en har gått till en sportjournalist: Bengt Skött på Radiosporten. Och det var för elva år sedan. Under ett seminarium diskuterades varför sportjournalister hittills fått så få Guldspadar.

En anledning är att de inte har tid och är så inriktade på att recensera tävlingar. Ett problem kan också vara att sportjournalister kan uppfatta sig som supportrar till idrottsutövarna och på en mindre ort är de kanske grannar.

Björn Häger, reporter med vana att granska, misstänker att det även kan bero på att sportreportrar är kortdistanslöpare och inte har den energin som krävs att jobba med längre projekt.

Annons Annons

Slutsatsen under debatten blev att sportreportrar måste samarbeta med ekonomiredaktionen för att granska klubbarnas ekonomi, med kommunreportrar för att undersöka hur stödet till föreningar ser ut och med vetenskapsredaktionen om det gäller att granska dopning.

Fler avsnitt
Fler videos