Gå direkt till textinnehållet

Sportjournalist döms till två års fängelse i Belarus

Journalisten och fotbollsspelaren Aliaksandr Ivulin har dömts till två års fängelse för att ha organiserat protester mot regimen i Belarus.

Aliaksandr Ivulin som arbetar som journalist för den belarusiska sportsajten Tribuna och spelar i fotbollslaget FC Krumkachy Minsk dömdes i onsdags mot sitt nekande till två års fängelse för att ha organiserat regimkritiska protester från augusti 2020 till mars 2021, samt för att ha publicerat filmer på Youtube i syfte att skapa negativa omdömen om regimen och om den politiska och sociala situationen i landet.

Aliaksandr Ivulin greps i sin bostad den 3 juni förra året misstänkt för att ha satt upp en röd och vit flagga i ett fönster och dömdes till 30 dagars fängelse. Han förnekade anklagelsen och hänvisade till att polisen inte hittat någon flagga i bostaden i samband med gripandet. Efter avtjänat straff blev han kvar i fängelse misstänkt för ny brottslighet, som han nu alltså dömts för.

Europeiska Journalistfederationen (EFJ) fördömer domen och kallar regimen i Belarus för ”illegitim”.

– Det verkliga syftet med hans gripande och med domen är att skrämma journalister från att bevaka protesterna mot diktatorn Aleksandr Lukasjenkos regim, säger EFJs generalsekreterare Ricardo Gutiérrez i en kommentar.

Samma dag som domen föll greps frilansjournalisten Seviaryn Kviatkouski när han återvände till Belarus från Polen, där han enligt brottsmisstanken ska ha publicerat kommentarer i sociala medier, uppger det belarusiska journalistförbundet BAJ.

Fler avsnitt
Fler videos