Gå direkt till textinnehållet

Sparpaketet på SvD utökas i nytt förslag

SvD vill minska bemanningen på redaktionen med 15 tjänster enligt ett nytt organisationsförslag. Sparpaketet på redaktionen har därmed utökats med 50 procent.

Förhandlingarna om sparpaketen på Schibstedägda Svenska Dagbladet och Aftonbladet inleddes förra veckan. På Aftonbladet pågår enligt uppgift diskussioner om bland annat avgångsvederlag och rena avtalspensioner för att klara sparpaketet om 65-85 tjänster, varav 45-65 på redaktionen.

– Vi sitter i förhandlingar och det finns inte så mycket att säga medan de pågår, säger Jenny Ågren, ordförande i Aftonbladets journalistklubb till Journalisten.

På Svenska Dagbladet har ledningen presenterat en färdig organisationsplan som innebär att 15 tjänster försvinner på redaktionen. Det är en utökning med 50 procent jämfört med det första budet från arbetsgivaren, som Journalisten skrev om i slutet av september.

– Det är fler än vad som diskuterades tidigare. Det är mycket som är oklart, eftersom utgångspunkten fortfarande är att vi ska bli tio färre personer på redaktionen. Hur det ska leda till en minskning med 15 tjänster vet vi inte. Det är sagt att man vill se över användandet av bemanningsföretag, och det kan ju vara där man hittar de extra tjänsterna, säger Thomas Berglund, ordförande i journalistklubben på SvD.

Dagens Media rapporterar i dag också att inhyrd personal riskerar att förlora jobben när SvD och Aftonbladet sparar.

Fler avsnitt
Fler videos