Söndagsintervjun med Löwengrip fälls av GRN

2 november, 2020

GRN-beslut SRs Söndagsintervjuns intervju med Isabella Löwengrip fälls av Granskningsnämnden för intrång i privatlivet.

P1-programmet Söndagsintervjun, som programleds av Martin Wicklin, är nominerat till Guldörat för intervjun med entreprenören Isabella Löwengrip. Intervjun som sändes i maj i år påannonserades som ”en unik intervju om mörkret, som funnits med hela livet”.

Isabella Löwengrip berättade bland annat om sin uppväxt och nämnde att både alkoholmissbruk och misshandel fanns under hennes barndom.

Programmet anmäldes till Granskningsnämnden av Isabella Löwengrips båda föräldrar med respektive makar. De menade att programmet var djupt kränkande och misskrediterande och pekade på att de inte fått någon möjlighet att rentvå sig eller ge sitt perspektiv på det Löwengrip berättade. De är de enda som delar efternamn med Isabella Löwengrip och därmed lätt identifierade.

Sveriges Radio svarade att Söndagsintervjun regelmässigt frågar om intervjupersonens barndom, samt att det borde stå klart för lyssnarna att det var Isabella Löwengrips ”personligt färgade berättelse” som sändes.

Granskningsnämnden för press, radio och tv bedömer att Löwengrips familj var möjlig att identifiera genom hennes medverkan i programmet, och att de uppgifter av intrångskaraktär som förekom inte motiverades av något oavvisligt allmänintresse. Nämnden fäller därför Söndagsintervjun för intrång i privatlivet.

Däremot stred programmet inte mot kravet på opartiskhet, anser nämnden. Programformen gör tydligt att det är den intervjuades egna upplevelser och åsikter som förs fram, konstaterar nämnden och friar programmet på den punkten.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies