Gå direkt till textinnehållet

Son till hotad journalist attackerades

En man var nära att köra på den albanske journalisten Ervin Dushis treårige son då han lekte i en park i Sundsvall. Ervin Dushi uppfattar det som en varning riktad mot honom. I dag har polisen flyttat hans familj till hemlig ort.

Ervin Dushis son lekte med sin cykel då en bil kom farande över gräsplanen, där det inte är tillåtet att köra, i riktning mot honom. Sonen sprang undan och bilen körde över och krossade cykeln.

Ervin Dushi rusade fram till sonen för att se vad som hänt då föraren klev ur bilen ut och tilltalade Ervin Dushi på albanska, hans modersmål. Han bad om ursäkt, och förklarade att han inte sett sonen. Ervin Dushi svarade inte utan tog hand om sin uppskärrade son.

– Det var en form av attack som skulle se ut som en olycka, säger Ervin Dushi, som blev så chockad att han inte observerade bilens registreringsnummer.

Det är nämligen inte första gången han och familjen hotats till livet.

Efter att en bomb placerats utanför familjens hem i Albanien flydde de till Sverige. Ervin Dushi hade upprört mäktiga krafter i Albanien genom att i flera reportage avslöja korruption i landet med förgreningar till Italien.

Under tiden han väntade på att få uppehållstillstånd i Sverige utsattes han för flera hot. Ett paket skickat från Albanien till Migrationsverket i Sundsvall, adresserat till Ervin Dushi, visade sig innehålla en patron från en AK4a då polisen röntgade försändelsen. I paketet fanns även en lapp där det stod: "Grattis till sonen. Vi ses i Milano".

Det som förvånar Ervin Dushi är hur föraren av bilen visste att han var alban eftersom han inte sagt ett ord till honom.

Polisen insåg det allvarliga i situationen eftersom han tidigare utsatts för mordhot och beslutade att flytta familjen till ett hotell.

På kvällen fick de poliseskort och fördes till en säker bostad i en annan stad där de ständigt har en polis i närheten.

– Igår sade min son "han krossade min cykel". Han är tre år. Det är ett trauma för honom, säger Ervin Dushi.

Polisen i Sundsvall vill inte ge några kommentar, mer än att Ervin Dushi inte längre befinner sig i deras bevakningsområde. I övrigt lämnar de inte ut några detaljer. Polisen är kritisk till de artiklar som Sundsvalls Tidning skrivit, som enligt dem lett till att fler hot riktades mot Ervin Dushi.

– Jag anser att journalister ska berätta sanningen. Sundsvalls Tidning presenterade mitt fall på ett riktigt sätt så att det kunde tas ett rätt beslut och jag och min familj fick uppehållstillstånd mars, säger Ervin Dushi.

Ervin Dushi och familjen har nu fått ny identitet.

– Polisen visade oss papper som vi skulle fylla i eftersom de ansåg att det var bäst att vi fick ny identitet, säger Ervin Dushi.

Han hoppas nu att familjen ska kunna börja ett nytt tryggare liv.

– Jag kommer att jobba vidare som journalist, för det är det jag vill. Jag har bott länge i Albanen och Grekland och talar och skriver språken. Jag kan tänka mig att skriva om Albanien för svenska medier och för albaner i Albanien.

Även Sundsvalls Tidning har utsatts för hot.

Ett fax kom till redaktionen i vintras där det stod att en namngiven reporter skulle vara "noga med" sin familj "eftersom vi är överallt".

Hotet polisanmäldes eftersom Sundsvalls Tidning har som policy att öppet berätta om hot. Tidningen anser att det är bästa sättet att förhindra att hot sätts i verket. I februari lade polisen i Sundsvall ner ärendet eftersom inget brott kunde styrkas.

Fler avsnitt
Fler videos