Gå direkt till textinnehållet

Sofia Wadensjö Karén stuvar om i URs ledning

Utbildningsradions utbudsledning förändras och tre nya chefstjänster ska rekryteras. Samtidigt lämnar produktionschefen Elin Andersson sin tjänst. ”Vi gör detta för att få en tydligare organisation”, säger URs vd Sofia Wadensjö Karén.

Sofia Wadensjö Karén stuvar nu om rejält i Utbildningsradions ledning. Produktionschefen Elin Andersson ska vara tjänstledig på 80 procent för studier nästa år, och kommer inte tillbaka till sin gamla tjänst. Lotta Schibbye Fredrikssons tjänst som chef för kultur och ledarskap på UR försvinner. Den tjänsten inrättades så sent som i mars 2017. Vad hon ska göra efter årsskiftet är inte klart.

UR rekryterar en ny programchef, en ny produktionschef och en digital utvecklingschef, varav den förstnämnda kommer att sitta i ledningsgruppen. Chefsrekryteringarna innebär inte att UR blir en mer chefstung organisation än tidigare, i stället handlar det om att förändra innehållet i chefstjänsterna för att bättre passa den nya organisationen, uppger Sofia Wadensjö Karén.

– Det kommer att bli en tydligare organisation som kan fatta beslut snabbare. Det har funnits en otydlighet och ibland ett för stort avstånd till chefer med personalansvar. Besluten ska kunna fattas så nära medarbetarna som möjligt. Nu kommer till exempel projektledare att kunna få ett personalansvar, så ens närmaste arbetsledare också har personalansvaret, säger Sofia Wadensjö Karén.

Större vikt kommer att läggas på att anpassa URs utbud till en mer digital mediekonsumtion.

Elin Andersson är en av de toppchefer som var med under hela den kritiserade omorganisationen som till slut kapsejsade i slutet av förra året, vilket ledde till att vd Christel Tholse Willers valde att avgå. Exakt vad Elin Andersson ska arbeta med på sina kvarvarande 20 procent på UR är inte klart.

– Hon har en otroligt bra UR-kompetens som kommer att vara till stor nytta, säger Sofia Wadensjö Karén.

Tillförordnade chefer har utsetts från och med 1 januari 2019 fram till dess att rekryteringen är klar. Tillförordnad programchef blir Ulf Akermo.

Fler avsnitt
Fler videos