Söderhamns-Kuriren vill säga upp sina fotografer
Söderhamns-Kuriren vill lägga ner sin fotoavdelning, säga upp tre fotografer och i stället anställa journalister som även kan fotografera. (UPPDATERAD)
En av de fotografer som nu hotas av uppsägning har jobbat på tidningen i 40 år och närmar sig snart de 60. Den senast anställda fotografen har arbetat i 15 år.
– Det är tungt att känna att man inte längre behövs efter att ha jobbat så länge på tidningen, säger Lars Sundin, journalistklubbens ordförande på Hälsingetidningar: Hudiksvalls Tidning, Ljusdals-Posten, Ljusnan och Söderhamns Kuriren.
Söderhamns-Kurirens chefredaktör Mats Åmvall säger att beslutet att inte längre ha anställda fotografer är ett sätt att erbjuda läsarna en mer kvalificerad produkt.
– Vi tror att vi vinner i kvalitet om vi har medarbetare som kan mer än en sak. Min erfarenhet är att de nyutexaminerade journalisterna har ett gott bildsinne. Därför tror jag att vi kan få mer ut av de begränsade resurser vi har, säger Mats Åmvall.
Någon erbjudande till de tre fotograferna att omskola sig till reportrar finns inte.
– Vår bedömning är att de inte kan skriva den typ av kvalificerade journalistiska texter vi vill ha. Vi vill rekrytera duktiga journalister som kan ta bilder, säger Mats Åmvall.
Beslutet att lägga ner fotoavdelningen gäller bara Söderhamns-Kuriren, inte de övriga tidningar som ingår i Hälsingetidningar. Hälsingetidningar ingår i koncernen Mittmedia.
När en arbetsgivare omorganiserar kan den ställa upp nya krav på medarbetare. De som inte uppfyller dessa krav har ett sämre utgångsläge att söka tjänster i den nya organisationen.
En dom i Arbetsdomstolen från 1996 gällde två fotografer på Falköpings-Tidningen och Västgöta-Bladet som sagts upp på grund av omorganisation. Journalistförbundet stämde Västgöta-Tidningar AB, ägare av de två tidningarna, till Arbetsdomstolen eftersom man ansåg att företaget brutit mot anställningsskyddslagen genom att inte omplacera de två fotograferna och erbjuda dem jobb som reportrar. Arbetsgivaren ansåg att fotograferna inte hade de rätta kvalifikationerna som företaget satt upp vid nyanställning. Arbetsdomstolen höll med och ansåg att Västgöta-Tidningar AB inte åsidosatt turordningsregeln när de två fotograferna sades upp.