Gå direkt till textinnehållet

Sky news i frontlinjen för Libyenrapporteringen

Brittiska TV-bolaget Sky News vann över tittare från amerikanska kanaler genom att sända dramatiska livebilder inifrån en av rebellernas framåtryckande trupper.

Hotellet Rixos har blivit centrum för internationella journalister i Libyens huvudstad Tripoli. När rebellerna började inta staden var många TV-bolag fast inne på hotellet, men inte alla.

The Guardian berättar att Sky News korrespondent Alex Crawford skaffade sig goda kontakter med rebellerna redan i mars, då hon rapporterade från Zawiyah i västra Libyen. Nu kunde hon återvända till staden och återuppta kontakterna, och fick resa med dem mot Tripoli.

Via en bärbar dator och en minisatellit, inkopplad till bilens cigarettändare för elektricitet, kunde Crawford och hennes team sända live i 40 minuter utan avbrott. I baksätet fick producenten med hjälp av en kompass konstant omjustera satellitsändaren för att inte tappa kontakten.

– Jag har inte sett teknologi användas på det sättet förut, sa Sarah Whitehead, chef för Sky News internationella nyheter till The Guardian. Men vi är en 24-timmars nyhetskanal och allt handlar om att följa storyn.

Fler avsnitt
Fler videos