Gå direkt till textinnehållet

Skulle inte skicka oerfarna till London

Brittiska TV-team har attackerats under upploppen i London och UD uppmanar nu svenskar i staden att vara vaksamma. När Ingrid Thörnqvist, utrikeschef på SVT Nyheter, i dag skickade iväg ett team till London valde hon erfarna reportern Eva Elmsäter och fotografen Kjell Rehnström.

– Vi skickar erfarna människor som varit ute i oroshärdar och har gått säkerhetsutbildningar. Jag skulle inte skicka några oerfarna, säger Ingrid Thörnqvist.

– Men man måste givetvis alltid vara försiktig och se till att ha möjlighet att åka därifrån om en hotfull situation skulle uppstå.

Sveriges Radios reporter Annika Digréus rapporterade i morse om hur hon under natten blivit vittne till plundring i London. Per Eurenius, utrikeschef på Ekot, förklarar att Digréus överlade med nyhetschefen i Stockholm innan hon gav sig ut i natt.

– Hon hade hört att det var många poliser ute. Och hon upplevde inte att hon utsatte sig för någon risk trots att hon blev vittne till plundring, säger han.

Per Eurenius konstaterar att en radioreporter väcker mindre uppmärksamhet i gatubilden än ett TV-team och därför kan röra sig säkrare i en orolig situation.

– Man har också vad vi kan kalla "fördel tanten" om man som Annika är en erfaren reporter. Medelålders kvinnor – och män, också en grånad herre som jag – väcker långt ifrån samma uppmärksamhet som en yngre man med en TV-kamera. Det betyder naturligtvis inte att vi underskattar säkerhetsriskerna.

Fler avsnitt
Fler videos