Gå direkt till textinnehållet

Skärpta regler för BBC-medarbetare

Det brittiska public service-bolaget BBC har skärpt riktlinjerna för de egna journalisternas aktivitet i sociala medier och deltagande i demonstrationer.

The Guardian har rapporterat om de nya riktlinjerna, som bland annat innebär att BBC-journalister som jobbar med nyheter och samhällsjournalistik inte får gå på pridedemonstrationer ens av personliga skäl, eftersom det kan tolkas som ett politiskt ställningstagande.

BBC-företrädare som Guardian talat med säger att det är upp till de lokala cheferna att avgöra från fall till fall vad som är acceptabelt, och att inget explicit förbud finns just för pridemarscher.

BBC-medarbetare får också striktare regler för att gilla inlägg i sociala medier.

Annons Annons

På svenska SVT ser divisionschefen för SVT Nyheter Anne Lagercrantz inte någon anledning att skärpa SVTs regler, och att diskussionen som nu förs i Storbritannien funnits länge inom svensk public service.

”Vi har varit väldigt tydliga med att ett ställningstagande i sociala medier, även på ett privat konto, anses vara offentligt. Det har haft konsekvenser där folk har fått andra arbetsuppgifter”, säger hon till Kulturnyheterna.

 

Fler avsnitt
Fler videos