Gå direkt till textinnehållet

Ivo ska lämna ut handlingar snabbare

Flera journalister har JO-anmält Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för långsam handläggning av handlingar. För att komma till rätta med problemet har Ivo vidtagit flera åtgärder

En journalist på Västerbotten-Kuriren fick i höstas vänta mer än två veckor på att få ut begärda handlingar från Ivo. ”Under hela hösten har Ivo tagit väldigt lång tid på sig […]. Det handlar inte om någon engångshändelse”, skriver hon i sin anmälan till Justitieombudsmannen.

Och en reporter på SVT Nyheter Öst hade i januari väntat i två månader på handlingar hon begärt ut från myndigheten.

”Nyheten hinner bli flera veckor eller månader gammal. Vårt uppdrag att granska makten och informera medborgare försvåras därmed”, skriver reportern i sin JO-anmälan.

Annons Annons

JO har bett Ivo yttra sig över de båda klagomålen. I svaret medger Ivo att myndigheten inte klarar skyndsamhetskravet i grundlagen och beklagar den långsamma handläggningen i de två fallen. Förklaringen är ett ”markant” ökande medialt intresse för Ivos verksamhet. Det har lett till att både journalister och allmänhet begärt ut fler handlingar. Under 2023 var antalet begäranden drygt 10 000. Merparten måste sekretessgranskas, skriver Ivo.

För att komma till rätta med problemet har Ivo vidtagit flera åtgärder, enligt svaret till JO. Bland annat har flera registratorer med erfarenhet av sekretessprövning och en jurist anställts.

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos