Gå direkt till textinnehållet

Sju publicister om Dawit Isaak

Journalisten har bett sju publicister svara på hur de ser på Dawit Isaaks situation. Flera uttrycker kritik mot UDs tysta diplomati.

width=80Peter Franke, chefredaktör, Värmlands Folkblad:

– Medierna har skött sig på ett bra sätt genom kampanjer och dagligen uppdaterat hur länge Dawit Isaak suttit fängslad. Man kan tycka att vi inom medierna har varit senfärdiga. Efter 11 september 2001 var världen i chock. Sedan tror jag dessvärre att hade han hetat Hans Persson hade det varit ett annat ljud i skällan. Jag har skrivit minst tio ledare i ämnet under de här åren och varit kritisk till hur ärendet hanterats, både mot den förra och nuvarande regeringen, att den inte satt tillräckligt hårt tryck på Eritrea. Bedrövligt att det gått tio år.

width=72Anette Novak, chefredaktör, Norran:

– Det är tragiskt. Dawit Isaak borde vara fri för länge sedan. Samtidigt som jag förstår att man försöker den tysta diplomatins väg av omsorg om hans säkerhet, har jag svårt att slå ifrån mig misstanken att reaktionerna hade varit starkare bland politiker och allmänhet om Dawit Isaak varit född i Sverige. Jag tycker att det är beklagligt och avslöjande. Svenska medborgare ska behandlas lika.

width=80Jonathan Falk, chefredaktör, Göteborgs-Posten:

– Jag tror att det är synnerligen viktigt att vi i medierna inte förtröttas i att påminnas om Dawit Isaak och att han sitter fängslad utan rättegång. Vi ska bevaka detta nyhetsmässigt och hela tiden följa upp händelseutvecklingen. Med perspektiv på tio år kan man säga att den tysta diplomatin inte på något sätt har hjälpt. Om något annat hjälpt, vet man inte. Jag kan tycka att den svenska regeringen och svenska myndigheter skulle ha varit betydligt tuffare från början. Det hade varit rätt väg att gå.

width=80Charlotta Friborg, chefredaktör, Östgöta Correspondenten:

– Det är svårt att få insyn i hur aktiv den svenska regeringen är. En sak är dock säker och det är att den tysta diplomatin inte har lett någonstans. Kanske är inte sanktionsvapnet uttömt. Hård press måste sättas på Eritrea. Utrikesministern borde ta som sitt personliga uppdrag att få Dawit Isaak fri, att följa ärendet ända i mål.

width=80Ulrika Knutson, ordförande, Publicistklubben:

– Det är ett skammens jubileum att Dawit Isaak suttit fängslad i tio år i Eritrea, och fortfarande sitter där. Ibland får jag frågan: hur vet du att Dawit Isaak lever? Sanningen är att vi inte vet. Men det vore cyniskt att utgå från att han är död. Kanske är det vad president Isayas Afwerki vill få oss att tro? Därför är det vår plikt att vara optimister. Det är vår plikt att hoppas. Skammen faller tungt över Sveriges regering som misslyckats med att få ut sin medborgare ur Eritrea. Det beror inte på att UD inte försöker. Men de måste försöka ännu mer, vända på alla stenar en gång till, och begära hjälp av EU, FN och det internationella samfundet. Tio år har tyvärr visat att Sverige inte klarar sin uppgift.

width=80Daniel Sandström, chefredaktör, Sydsvenskan:

– Eftersom han fortfarande är fängslad är det uppenbart att det som gjorts fram till nu inte har varit tillräckligt. Trots de stora manifestationerna som har förekommit i många medier är det fortfarande en fråga som vi inte hör regeringen ta upp särskilt ofta. Utrikesministern är påfallande tyst. De rapporter som kommer om Dawit Isaaks hälsotillstånd är alarmerande. Tyst diplomati kan vara ett sätt att hålla honom vid liv, men den har sin begränsning när man tittar på hans hälsotillstånd.

MattssonThomas Mattsson, chefredaktör, Expressen:

– Sverige har, precis som i fallet Raoul Wallenberg, förlitat sig på en så kallad tyst diplomati som varit ineffektiv. Och medierna vaknade alldeles för sent för att med sin opinionsbildning kunna trycka på UD tilll att agera mer kraftfullt under de första åren, då det kanske hade funnits mer möjlighet till framgång. Hur många stort uppslagna artiklar och namninsamlingar såg vi under de första åren?

– Jag tror att den nuvarande regimen är svår att diskutera med, men jag tror också att uppmärksamheten i medierna och kritiken från exempelvis EU och Amnesty gör att Dawit Isaak har bättre förutsättningar att någon gång bli fri än många andra politiska fångar i en diktatur som Eritrea.

Fler avsnitt
Fler videos