Gå direkt till textinnehållet

Sju Metrojournalister får mer lönegaranti

Sju tidigare Metrojournalister får ut 95 procent av det Journalistförbundet yrkade när förbundet i april stämde staten. Det är resultatet efter en förlikning i Stockholms tingsrätt. UPPDATERAD

I april stämde Journalistförbundet staten i tingsrätten eftersom man ansåg att sju tidigare Metroanställda inte fått ut tillräcklig statlig lönegaranti efter Metros konkurs.

Journalisterna hade nekats statlig lönegaranti i nivå med den uppsägningslön de hade rätt till enligt kollektivavtal, Journalistförbundet krävde ytterligare mellan en och två månadslöner för var och en av medlemmarna.

Nu har parterna träffat en förlikning i tingsrätten. Resultet av den är att de sju medlemmarna får ut 95 procent av det förbundet yrkat på ska utgå i uppsägningslön och semesterersättning genom den statliga lönegarantin. Totalt handlar det om 334 487 kronor som betalas ut.

Annons Annons

Katarina Dahlskog, förbundsjurist på Journalistförbundet, kallar tingsrättens beslut ”mycket glädjande”:

– Det har varit väldigt många turer vad gäller Metro som drabbat våra medlemmar på många olika sätt under lång tid, från det att bolaget gick in i en rekonstruktion tills att bolaget slutligen försattes i konkurs, och där medlemmar, journalistklubben och förbundet har kämpat för att få fram bästa möjliga resultat för medlemmarna.

– Därför känns det väldigt bra att vi nu också lyckats få ytterligare ersättning till våra medlemmar för uppsägningstid som de enligt vår uppfattning har rätt till.

 

Fler avsnitt
Fler videos