Sju Metrojournalister får mer lönegaranti

22 oktober, 2020

FOTO: Tor Johnsson METROS KRIS Sju tidigare Metrojournalister får ut 95 procent av det Journalistförbundet yrkade när förbundet i april stämde staten. Det är resultatet efter en förlikning i Stockholms tingsrätt. UPPDATERAD

I april stämde Journalistförbundet staten i tingsrätten eftersom man ansåg att sju tidigare Metroanställda inte fått ut tillräcklig statlig lönegaranti efter Metros konkurs.

Journalisterna hade nekats statlig lönegaranti i nivå med den uppsägningslön de hade rätt till enligt kollektivavtal, Journalistförbundet krävde ytterligare mellan en och två månadslöner för var och en av medlemmarna.

Nu har parterna träffat en förlikning i tingsrätten. Resultet av den är att de sju medlemmarna får ut 95 procent av det förbundet yrkat på ska utgå i uppsägningslön och semesterersättning genom den statliga lönegarantin. Totalt handlar det om 334 487 kronor som betalas ut.

Katarina Dahlskog, förbundsjurist på Journalistförbundet, kallar tingsrättens beslut ”mycket glädjande”:

– Det har varit väldigt många turer vad gäller Metro som drabbat våra medlemmar på många olika sätt under lång tid, från det att bolaget gick in i en rekonstruktion tills att bolaget slutligen försattes i konkurs, och där medlemmar, journalistklubben och förbundet har kämpat för att få fram bästa möjliga resultat för medlemmarna.

– Därför känns det väldigt bra att vi nu också lyckats få ytterligare ersättning till våra medlemmar för uppsägningstid som de enligt vår uppfattning har rätt till.

 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
METROS KRIS

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies