Gå direkt till textinnehållet

Självklart måste Åkesson få debattera

Många har reagerat på att SVTs Aktuellt i sitt löp igår kväll påade en debatt mellan Jimmie Åkesson och Annie Lööf med frågan: "Men har invandringen gått för långt?". Redaktör Rolf Tardell tror att reaktionerna egentligen handlar om att Jimmie Åkesson får debattera invandring i Aktuellt. 

Vad är det för märklig vinkel på invandardebatten i just nu? "Har invandringen gått för långt?" Jättekonstigt. Känns som 1991.

Ser att frågan ställts, och det skulle ju vara intressant att veta hur tänkt med tema "Har invandringen gått för långt?"

URSÄKTA – var er debattrubrik ikväll "Har invandringen gått för långt?"

Tre av reaktionerna på Twitter efter gårdagskvällens Aktuelltsändning där Centerns Annie Lööf och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson möttes i en debatt om invandring. Programledaren Lennart Pehrsson påade den i löpet med meningen "Men har invandringen gått för långt?".

Rolf Tardell var redaktör för gårdagskvällen Aktuelltsändning.

Hur tänkte ni?

– Vi tänkte ungefär så här: debatten är mellan ett parti som kommit in i riksdagen på att minska invandningen och Annie Lööf som ny Centerledare som bland annat profilerat sig på att Sverige bör ta emot en större arbetskraftsinvandring. Vi tyckte att frågan om invandringen gått för långt sammanfattade skärningspunkten i debatten. 

Många skulle hävda att ni ger Sverigedemokraterna problemformuleringsrätten med den frågan.

– Jag håller inte med om att det är köpa deras problemformulering. Och att vi ställer frågan betyder inte att vi på något sätt tycker så. 

– Jag tror att många av dem som reagerade på vår formulering i löpet kanske egentligen är arga på att vi alls bjuder in Jimmie Åkesson till vår studio. Jag tycker att det är en självklarhet att SD som ett riksdagsparti ibland får möjlighet att komma och debattera sin profilfråga i vår studio.

Hur kom ni fram till just de här två debattörerna?

– Vi ville ha en politisk debatt, landa den i politiken. Då var det naturligt att välja Åkesson, och att välja Annie Lööf därför att hon som ny partiledare profilerat sig på arbetskraftsinvandring.

Hur tycker du att debatten blev?

– Jag tyckte den gav en del svar, åsiktsskillnaden kom fram ganska tydligt. Jag hade nog väntat mig att Annie Lööf skulle vara tuffare, men den gav en del svar som visar på den polarisering som finns.

Rolf Tardell framhåller att debatten var avslutningen på serien Migranternas tid som gått i SVTs nyhetsprogram, med syfte att visa hur migrationen förändrar världen.

Fler avsnitt
Fler videos