Singapore stänger oberoende nyhetssajt

15 september, 2021

Den singaporianska mediemyndigheten IMDA har stängt den oberoende nyhetssajten The Online Citizen för att sajten vägrar lämna ut sitt prenumerantregister till myndigheten.

The Online Citizen (TOC) är en av få oberoende granskande nyhetsmedier i Singapore. På tisdagen beslutade den singaporianska mediemyndigheten IMDA att dra tillbaka sajtens licens, vilket innebär att TOC inte längre kan publicera artiklar eller inslag på sajten eller i sociala medier, ägarbolaget förbjuds samtidigt att starta nya sajter.

Bakgrunden är en ny lag som tvingar medieföretag att rapportera alla utländska finansiärer som årligen bidrar med minst 100 singaporianska dollar (knappt 700 kronor).

TOCs chefredaktör Terry Xu uppger att TOC inte har några utländska finansiärer, men att IMDA vägrar acceptera deras prenumeranter som prenumeranter och ser prenumerationsavgiften som en donation. IMDA kräver att TOC lämnar över sitt prenumerantregister till myndigheten, vilket tidningen vägrat att göra.

För två veckor vann Singapores premiärminister Lee Hsien Loong ett förtalsmål mot TOC efter att tidningen 2019 rapporterat om en tvist mellan premiärministern och hans syskon om ett av familjens hus. TOC dömdes att betala ett skadestånd om 1,4 miljoner kronor till premiärminstern, rapporterade bland andra Channel News Asia.

Singapore är ett av flera länder som under pandemin infört medielagar för att hindra spridandet av ”fejknyheter” och har utökat den statliga tillsynen av medier och medieföretag. Ett nytt lagförslag som presenterades i måndags ger inrikesministern rätt att stänga publikationer som uppfattas som ”fientliga” mot staten.

Internationella Pressinstitutet kräver i ett uttalande att TOC återfår sin licens.

Journalisten TV

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies