Gå direkt till textinnehållet

SDs riksdagsledamot försökte ta reporterns mobil

SDs riksdagsledamot David Lång försökte ta Expressenreportern Daniel Ingmos mobil under en intervjusituation på Sverigedemokraternas EU-valvaka. UPPDATERAD

– Vår utsända Daniel Ingmo var i en intervjusituation med Richard Jomshof och då går David Lång förbi, berättar Expressens politikredaktör Filippa Rogvall.

Daniel Ingmo hade börjat fråga Richard Jomshof om eurodiscolåten ”L’Amour Toujours” som spelades i högtalarna, och de kopplingar som finns till högerextrema miljöer med just den låten, som då brukar sjungas med texten ”Ausländer Raus” som betyder ”utlänningar ut”.

Mitt i samtalet går riksdagsledamoten David Lång förbi och sjunger just ”Ausländer Raus”.

Annons Annons

– Han är på väg mot Richard Jomshof, och ser inte först att Daniel står och bandar en intervju. Då säger han: ”Oj, shit, spelar du in det här?” och Daniel svarar ”ja”. Då försöker han handgripligen ta mobiltelefonen, som är det han spelar in med, säger Filippa Rogvall.

Daniel Ingmo håller emot, men det blir en fysisk interaktion mellan de två innan Rickard Jomshof kliver mellan och ber David Lång lämna platsen.

– Han säger något i stil med ”han skämtar bara”. Allt det finns på band, en ljudupptagning av hela händelseförloppet.

Hur ser ni på incidenten, kommer ni att anmäla den på något sätt?

– Inte i nuläget. Det är såklart inte ett acceptabelt beteende. Det är allvarligt att en reporter som utför sitt arbete försöker stoppas från att göra det i ett officiellt sammanhang, på en partivalvaka.

Filippa Rogvall säger att alla var lite omskakade av det inträffade.

– Men Daniel fann sig väldigt snabbt i situationen och kunde fortsätta arbeta trots omständigheterna.

Expressen hade ett team på plats med två reportrar och en fotograf, där David Baas som är välkänd i sammanhanget för att granska Sverigedemokrater, kunde ta rygg på David Lång tillsammans med fotograf och genomföra en ansvarsutkrävande intervju med honom på vägen därifrån.

– Han duckade frågorna men han fick en chans att uttala sig. Han sa att han hade ett tåg att passa och ville inte riktigt kännas vid att han sjungit eller att det var något olämpligt med låttexten.

SD meddelade på måndagen att David Lång lämnar sin riksdagsplats.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos