Schweiz folkomröstar om att skrota public service

16 februari, 2018

Om tre veckor genomförs en folkomröstning i Schweiz om att slopa TV-avgiften, vilket skulle kunna innebära en total nedläggning av landets public service.

Den 4 mars röstar Schweiz om att helt ta bort den obligatoriska avgiften till public service-företaget SCB. Avgiften ligger på cirka 4 000 kronor per år per hushåll och finansierar utöver public service sju TV-stationer och 17 radiostationer även 34 privata lokala radio- och TV-kanaler i landet.

Förra året röstade den schweiziska förbundsförsamlingen nej till ett förslag från det högerpopulistiska Schweiziska folkpartiet att skrota avgiften. 

Det finns en bred politisk majoritet för att behålla avgiften, men nu avgörs alltså frågan i en folkomröstning. Initiativtagarna till folkomröstningen hävdar att stödet till public service skadar privata medier.

Europeiska Journalistfederationen varnar för att en nedstängning av public service i Schweiz skulle medföra en stor förlust av pålitliga nyhetskällor och att demokratiska värden står på spel. 

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.

Inlagt av Ingvar Simonsson sön, 2018-02-18 14:36
Det vore bra om vi kunde få en folkomröstning här också.
Inlagt av Jan Suhr tis, 2018-02-20 08:29
Den avgift som nu ska bli verklighet i Sverige är så fel den bara kan bli. Men en enkel lösning som inte kräver särskilt mycket från den myndighet som ska kräva in pengarna. Det bästa hade varit en teknisk lösning där man betalar för ett abonnemang. Eftersom all TV överförs med digital teknik numera så är det väldigt enkelt att införa en betalningsmodell där man helt enkelt köper den tid man vill titta på SVT. Det funkar ju redan nu så om man vill se på vissa kanaler så får man betala. En sådan modell är mer rättvis och skulle ge de inkomster SVT är värda. Allt på samma sätt som en tidning finansieras och därmed försvinner också konkurrensproblematiken som finns idag med SVT:S webbtjänster som konkurrerar med dagstidningarna.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies