Gå direkt till textinnehållet

Schibsteds koncernchef kritiserade VGs rapportering

Kristin Skogen Lund kritiserade Schibstedägda VGs artiklar om den stora Tangenaffären i Norge. ”Jag har varit jävligt irriterad”, sade hon och anklagade VG för felaktig rapportering.

I fredags avslöjade Dagens Næringsliv att Schibsteds koncernchef Kristin Skogen Lund under ett zoommöte med studenter på Norska handelshögskolan kritiserat Verdens Gang, VG, för tidningens bevakning av utnämningen av miljardären Nicolai Tangen till ny chef för den statliga norska oljefonden. 

I det bandade mötet sade Kristin Skogen Lund bland annat att: ”Jag har varit jävligt irriterad på Tangenaffären” och hon menade att VG var den tidning som hade varit hårdast i bevakningen av Nicolai Tangen. ”Det är vansinnigt det som han har utsatts för”, sade hon.

Hon uttryckte samtidigt respekt för Nicolai Tangen och menade att Norge inte får bli ett samhälle där alla makthavare måste vara felfria och den offentliga sektorn stänger ute personer som kommer utifrån.

Annons Annons

Schibsted äger VG, Aftenposten och flera andra tidningar i Norge samt Svenska Dagbladet och Aftonbladet i Sverige.

Verdens Gangs första avslöjande om Nicolai Tangen publicerades i april, en månad efter att han utsetts till chef för oljefonden, och handlade om ett lyxseminarium som Tangen arrangerat i Philadelphia, USA, i november förra året. Affärsmän och kändisar flögs med privatplan från Europa till seminariet och bodde på lyxhotell. På kvällen uppträdde Sting i två timmar.

På deltagarlistan fanns norska statsanställda tjänstemän och flera politiker, bland andra dåvarande näringsministern Torbjørn Røe Isaksen – samt Schibsteds koncernchef Kristin Skogen Lund, som känner Nicolai Tangen privat.

Avslöjandet fick stora konsekvenser och har lett till en rad nya avslöjanden och Nicolai Tangen har tvingats göra sig av med ägande i ett investmentbolag och omstrukturera sina egna investeringar. Norska Journalisten har listat några av konsekvenserna av avslöjandet, och intervjuat VG-journalisterna om arbetet bakom artiklarna. 

Kristin Skogen Lunds uttalande kritiseras av fackliga företrädare, samt av Schibsteds ägare Stiftelsen Tinius och Blommenholm Industrier. Efter kritiken uppger Kristin Skogen Lund för norska Journalisten att hon ”borde ha formulerat sig annorlunda”.

Fler avsnitt
Fler videos