Gå direkt till textinnehållet

Satirtecknare stämmer staten

En malaysisk satirtecknare har stämt den malaysiska staten på närmare 100 000 kronor för att han olagligt fängslats och att hans teckningar konfiskerades.

Rättegången inleds den 23 juli och Zulkiflee Anwar Haque, även känd som Zunar, har fått stöd av Reportrar utan gränser.

”Satirtecknaren är en viktig del av pressfriheten. Vi hoppas att domstolen kommer fram till att hans arrestering och beslaget av hans böcker var olagligt”, skriver Reportrar utan gränser i ett uttalande.

Polisen gjorde en razzia mot Zunars kontor den 24 september 2010 och beslagtog 66 av hans teckningar och kvarhöll honom i 24 timmar, misstänkt för uppvigling.

Zunar kräver nu staten på 40 000 ringgits (ungefär 100 000 kronor) för förlorad inkomst.

Under det kommande valet, datum är inte fastställts, har regeringen i Malaysia förbjudit satirteckningar.

”Förbudet mot teckningar under valet är komisk och skrattretande. Det är min plikt som skämttecknare att avslöja korruption, slöseri med offentliga medel och orättvisor i samhället. Förbudet strider mot yttrandefriheten som är inskriven i den malaysiska grundlagen. Det är ett försök att tysta kritikerna och stoppa oliktänkande”, säger Zunar.

En grupp satirtecknare, som kallar Kumpulan Kartunis Independent, har beslutat att inför det kommande valet föra en kampanj mot korruptionen i landet. Bland annat har de som mål att uppmärksamma att det misstänks att politiker tog emot mutor då två franska ubåtar såldes till Malaysia 2002. Premiärminister Najib Razak, som var försvarsminister vid den tiden, har kopplats till fallet.

Fler avsnitt
Fler videos