Gå direkt till textinnehållet

Samverkan mellan redaktioner ger bättre sportgräv

Pengar får allt större inverkan på idrotten. Allt fler idrottslag blir bolag och sponsorstöden blir allt viktigare. Men granskningen av idrotten fortsätter att vara ett lågprioriterat område.

Pengar får allt större inverkan på idrotten. Allt fler idrottslag blir bolag och sponsorstöden blir allt viktigare. Men granskningen av idrotten fortsätter att vara ett lågprioriterat område.

– Jag tror att det handlar om prestationsångest. Vi har kunskaperna men kanske inte spetskompetensen. Vi borde ta hjälp av andra redaktioner. Mer än vi gör idag, sade Albert Svanberg, TV-sporten, på seminariet Gräv i sporten.

Just ett sådant samarbete belönades med en Guldspade under Grävseminariet. Sören Granath, ekonomireporter på SRs samhällsredaktion, och Bengt Skött, Radiosporten, grävde under tre veckor fram idrottsföreningarnas skulder. Det visade sig att 300 föreningar hade statliga skulder som gått till utmätning på sammanlagt 26 miljoner kronor.

Annons Annons

“Sportgrävandet måste upp på agendan”

– I samhällsjournalistiken görs det väldigt sällan sportgräv. Trots att redaktionerna ligger så nära så pratar vi inte med varandra. Sport borde dyka upp oftare på vår dagordning, men det krävs att någon hela tiden tar upp ämnet, säger Sören Granath.

Albert Svanberg tror att en annan typ av grävande skulle kunna få fler sportreportar att fatta spaden.

– Rekonstruktion. Låt arkivet bli en nyhetskälla. Återvänd till exempel till en dopingskandal och titta på vad som egentligen hände. Det är lättare att få en helhetsbild i efterhand och de inblandade har inte samma känsliga kopplingar som de hade då det begav sig.

“Måste få in det kritiska tänkandet”

Ulf Nilsson på Göteborgs-Postens sportredaktion har grävt i korruptionen inom IOK. Han tror att det blygsamma grävandet på landets sportredaktioner dels beror på vänskapskorruption mellan sportjournalisterna och idrottsvärlden, dels på att det finns för många bevakningsuppdrag som måste göras.

Ulf Nilsson:

– Grävandet hamnar vid sidan av och blir något man gör på fritiden. Redaktionerna måste ändra strategi och prioritera grävandet och prioritera ned något annat. Men viktigast är att vi får in ett kritiskt tänkande och inte bara nöjer oss med de svar som ges utan frågar oss, är det här rimligt?

jn@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos