Samnytt klandras – publicerade bild på brottsoffer vid macheteattack

22 december, 2022

MEN-fällning När Samnytt berättade om ett mordförsök i en Ica-butik, där en kvinna blev attackerad med machete, publicerade tidningen en bild på brottsoffret utan att blurra hennes ansikte.

Publiceringarna i Samnytt handlade om en kvinna som överfallits och huggits med machete i en Ica-butik. I tingsrätten hade en annan namngiven kvinna dömts till 10 års fängelse för försök till mord, trots utländskt medborgarskap fick kvinnan stanna i Sverige, berättade Samnytt.

Samnytt publicerade även en bild från övervakningskameran föreställande mordförsöket. På bilden syns målsägandes – som också är den som anmält artikeln – ansikte och kropp. Tidningen valde senare att blurra målsägandens ansikte.

Anmälaren reagerar på att hennes ansikte inte var blurrat och att det tydligt gick att se att det var hon. I artikeln länkade dessutom Samnytt till domen, där hennes namn och adress framgick.

Samnytt menar i sitt svar till MO att de ”kanske borde ha blurrat anmälarens ansikte” men samtidigt hade det utgjort en så liten och relativt suddig detalj i bilden att de inte sett anledning att gå längre än vad domstolen gjort vid sin sekretessprövning av förundersökningsprotokollet, varifrån bilden var hämtad. 

De skriver också att Samnytt länkar regelmässigt till domar i mål som rör grova brott som en service till läsarna.

MO menar att de publicerade uppgifterna är av klart integritetskänslig natur och orsakar anmälaren en publicitetsskada. Det finns ett allmänintresse i att skildra grova våldsbrott. Vid sådan rapportering innehar dock brottsoffret en särskilt skyddsvärd ställning och bör i regel anonymiseras, anser MO.

Mediernas Etiknämnd klandrar Samnytt för att de brutit mot god publicistisk sed.

MEN-fällning

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies