Gå direkt till textinnehållet

Samarbetet som ska ge SVT bättre journalistik om regionerna

För att gå på djupet med regionpolitiska frågor som sjukvården har ett tjugotal reportrar från SVTs lokala redaktioner samarbetat med Uppdrag gransknings grävredaktion i Göteborg. ”Jag tror att det krävs att man anstränger sig lite extra för att gå på djupet med sjukvården och regionerna”, säger Michael Österlund, SVTs programchef för lokala nyheter. 

Kommer ambulansen om jag behöver den? Hinner jag få vård för min cancersjukdom innan det är för sent? Det är några av frågorna som SVT sökt svar på. 

Förutom ett antal reportrar på Uppdrag granskning och SVTs lokala redaktioner har även SVT Datajournalistik varit med och granskat det svenska regionsystemet och några av dess konsekvenser för vården. 

Under de närmaste tre veckorna ska SVT publicera sina slutsatser, där flera nyheter om bristerna inom förlossningsvården redan har gått ut. 

– Vi har jobbat ihop i nio månader med det här. Under hela tiden har vi haft fyra lokala reportrar från orter som Falun, Jönköping och Uppsala som jobbat tillsammans med flera reportrar på UG som också har varit drivande i det här. Nu på slutet har vi kopplat på 19 lokala reportrar till för arbetet, säger Michael Österlund.

Vilka fler avslöjanden kan vi vänta oss?
– Det brukar vi inte berätta om i förväg, men vi smygstartade i veckan med en opinionsundersökning som ställer frågan om man känner till regionspolitikerna, vilket inte så många gör. Det jag kan säga är att det kommer en hel del nyheter om den svenska sjukvården framåt.

Ni är själva inne på att det är svårt att granska just sjukvården och regionerna. Kanske är det också frågor som delvis inte har prioriterats så högt av många medier, varför tror du att det är så?
– Regionsfrågor och länsfrågor har den utmaningen att journalistiken ofta vill vara väldigt lokal eller nationell, och de här frågorna ligger på en slags mellannivå som inte alltid ges så mycket utrymme. Jag tror att det krävs att man anstränger sig lite extra för att gå på djupet med sjukvården och regionerna, jag har nog ingen annan förklaring.

Det här är också frågor som har ett rykte om sig att vara lite ”osexiga”, kan det spela in för oss journalister?
– Jag har aldrig tyckt att det är osexiga frågor, det är tvärtom svårt att hitta viktigare frågor än exempelvis sjukvården. Gör man det här rätt så finns det väldigt starka berättelser i det här.

Hur ska du se till att SVT håller i framåt och fortsätter att skildra de här frågorna?
– När vi har publicerat klart fram på vårkanten ska vi utvärdera det här ordentligt för att se vilka utmaningar vi har framför oss. Min vilja som lokal chef är att vi drar lärdomar av det här och om något år igen tittar på vad nästa stora samarbete inom SVT kan vara. Jag tror alla inblandade redaktioner har lärt sig saker av att samarbeta så här över divisionsgränserna.

Fler videos
Fler avsnitt