Gå direkt till textinnehållet

S och V hoppar av TV-debatt

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet accepterar inte SVTs upplägg att de ska stå på samma sida som Sverigedemokraterna i Agendas studio på söndag. Därför hoppar partierna nu av budgetdebatten.

Sveriges Televisions VD Eva Hamilton beklagar i ett uttalande att svenska folket inte inte får se samtliga riksdagspartier i den första partiledardebatten efter valet och med färska budgetförslag:

– Det är otänkbart för oss att låta politiska partier ställa ultimatum och diktera upplägget i våra program, säger Eva Hamilton.

– Vi har inte försökt diktera upplägget. Vi har kommit med förslag på andra lösningar, till exempel lottning eller att man står på rad som i debatter inför valet 2010. Men när SVT bestämde att det ska vara så här beslutade vi att avstå, säger Socialdemokraternas kommunikationschef Nina Wadensjö.

Nina Wadensjö beklagar att partiet inte kommer att kunna delta i debatten:

– Det är jättetråkigt att inte vara med. Vi vill ju debattera, även med SD, men det hade varit en mycket värre sak att stå med dem, säger hon.

Enligt Nina Wadensjö ville SVT ställa partiledarna vid fyra individuella bord men med en tydlig uppdelning i mitten, så att det tydligt skulle vara alliansen mot oppositionen.

– Eftersom SD i åtta fall av tio röstar med regeringen blir det jättekonstigt om vi ska stå med dem.

SVTs programdirektör Jan Axelsson menar att partiernas ställningstagande är "svårförståeligt i sak och oacceptabelt i princip":

– Vad hade partierna sagt om det hade varit Sverigedemokraterna eller Alliansen som hade krävt ändringar i studion? 

Debatten förkortas nu och ersätts delvis av inslag om de båda partiernas agerande, meddelar SVT.

Fler avsnitt
Fler videos