Gå direkt till textinnehållet

”Rysslands behandling av utländska journalister är Årets mörkläggning”

Rysslands behandling av utländska journalister är Årets mörkläggning, enligt Valeria Helander, reporter på SVT Väst.

Årets scoop: Granskningen av Andreas Helgstrand och Helgstrand dressage i danska TV2: "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter". En välbehövd granskning som har fått effekter över hela världen. 

Årets flipp: Inas Hamdans (Sydsvenskan) användning av AI för sin spännande granskning av Sverigebilden som Al Jazeera sprider.   

Årets flopp: Allt fler medier namn- och bildpublicerar på lösa grunder. Exempelvis P4 Sjuhärads publicering om att Nadim Ghazale skulle erbjudit muttårta till sina kollegor och namn- och bildpubliceringen av en mordmisstänkt 22-åring, något som fick allvarliga konsekvenser inte endast för den uthängde, utan även för personens grannar när radhuset där han är skriven sprängdes dagen efter publiceringen.   

Årets journalist:  Daniel Olsson på GT/Expressen som ihärdigt år efter år är en nagel i ögat på västsvenska kommunpolitiker och tjänstemän. Lokaljournalistik när den är som bäst! Alla lokala redaktioner borde ha en Daniel Olsson. 

Årets mörkläggning: Rysslands behandling av utländska journalister som förhindras att göra sitt jobb och en efter en behövt lämna landet under 2023, tillsammans med alla duktiga ryska kollegor som förbjuds att arbeta i Ryssland. 

Årets mediehändelse: Mats Löfvings död, som borde mana alla medier till eftertanke innan man ger sig in i drevet. Vi får aldrig glömma att det är människor vi skriver om, och människor kan vara bräckliga även om de besitter maktpositioner.

Årets nyhetshändelse: Krigsutbrottet mellan Israel och Hamas, och den efterföljande rapporteringen, särskilt intressant att studera när man jämför med rapporteringen efter Rysslands attack på Ukraina.

Årets citat: När sultan al-Jaber, ordförande för FNs klimattoppmöte COP28 säger att det inte finns någon forskning som visar att det är nödvändigt att fasa ut fossila bränslen för att få bukt med klimatförändringarna. Ridå. 
 

Fler videos
Fler avsnitt