Gå direkt till textinnehållet

Rysk journalist mördad – kopplas till hans arbete

UPPDATERAD, nya uppgifter talar om att Arkadij Babtjenko inte dödats. Se ny artikel.  

Den 41-årige ryske journalisten och Putin-kritikern Arkadij Babtjenko sköts till döds i sin lägenhet i Kiev. Polisen uppger för flera medier att det har att göra med hans arbete som journalist.

Enligt Kiev Post befann sig Babtjenkos hustru i badrummet när hon hörde skott och rusade ut för att hitta sin man liggande på golvet, skriver DN. Ukrainas inrikesminister Arsen Avakov uppgav senare att Babtjenko avlidit i ambulansen.

Samtidigt uppger polisen för bland annat Reuters att de misstänker att mordet kan kopplas till Babtjenkos arbete som journalist.

Annons Annons

Babtjenko uppges ha lämnat Ryssland då han fruktade för sitt liv sedan han kritiserat myndigheterna i samband med att ett ryskt trupptransportplan störtat i Svarta havet och samtliga ombord omkommit.

Ryssland rankas nu som 148 av 180 länder i det pressfrihetsindex som Reportrar utan gränser sammanställer årligen. Även Jonathan Lundqvist, Sverigeordförande för Reportrar utan gränser, menar att mordet sannolikt kan kopplas till den Putinkritiske journalistens arbete.

”Den egentliga signalen är att visa de övriga ryska journalisterna vad som väntar om man avviker från linjen”, säger han i en annan artikel i DN.

Fler avsnitt
Fler videos