Gå direkt till textinnehållet

Rysk journalist gripen, misshandlad och bötfälld

Den ryske journalisten Dimitrij Timosjenko har gripits av polis tre gånger sedan i lördags och dömts till böter för att ha bevakat demonstrationer.

Journalisten Dimitrij Timosjenko arbetar för den regionala dagstidningen Arsenievskie Vesti i staden Chabarovsk i sydöstra Sibirien, och har återkommande rapporterat om folkliga demonstrationer till stöd för den tidigare guvernören som greps i juli förra året.

Flera av journalisterna som bevakat protesterna under hösten har dömts till böter för trafikbrott eller brott mot den lokala mötesförordningen.

Dimitrij Timosjenko greps i lördags och enligt ett uttalande från hans arbetsgivare blev han misshandlad av polis i samband med gripandet. I måndags dömdes han att betala 1 200 kronor i böter för trafikbrott och brott mot ordningsmakten när han bevakat en demonstration den 24 oktober, rapporterar bland andra Svoboda.

Annons Annons

Innan han kunde lämna domstolsbyggnaden i måndags greps han igen och hölls över natten och dömdes i går tisdag till ytterligare böter, om 8 500 kronor, för att han bevakat en demonstration den 24 november. Bötesbeloppet blev 8 500 kronor, ”för upprepad brottslighet under offentliga möten”.

Innan han kunde lämna domstolsbyggnaden i tisdags greps han av polis igen, misstänkt för delaktighet i en otillåten demonstration den 26 oktober. Den oberoende nyhetskanalen Vitamin har publicerat en video av gripandet på Youtube

Fler avsnitt
Fler videos