Gå direkt till textinnehållet

Rysk chefredaktör på flykt: ”Situationen förvärras varje dag”

Dmitrij Kolezev är en av hundratals ryska journalister som flytt landet. ”Det är omöjligt att arbeta under de förhållanden som nu råder i Ryssland”, säger han till Journalisten.

Onlinetidningen Republic blockerades av den ryska mediemyndigheten Roskomnadzor under masstängningarna av ryska oberoende medier för drygt en vecka sedan. Tidningen som funnits sedan 2009 bevakade politik, ekonomi och näringsliv med fokus på analyser. Chefredaktören Dmitrij Kolezev vet fortfarande inte vad i deras rapportering som förargade regimen.

– Tidigare kunde Roskomnadzor begära att en artikel ändrades eller togs bort, nu krävde de att vi tog bort allt innehåll på hela sajten. Vi vägrade förstås, men dolde flera artiklar om krigsutbrottet efter att lagändringen om militärcensur trätt i kraft. Det hjälpte inte, säger Dmitrij Kolezev.

Var det oväntat?
– Nej. Ryssland har förstört nästan alla oberoende medier, även mycket små publikationer. Hundratals journalister har redan flytt och den enda större oberoende publikationen som finns kvar är Novaja Gazeta, vars chefredaktör Dmitrij Murantov fick Nobels fredspris förra året. ”Falska nyheter” är definierat som all information som inte kommer från försvarsdepartementets pressavdelning. Man får inte heller påstå att kriget är ett krig. Straffet är upp till 15 års fängelse. Det råder total censur, i strid med den ryska konstitutionen.

Dmitrij Kolezev befinner sig just nu i Turkiet men har ansökt om visum i Litauen dit många ryska journalister flyr. Han vill fortsätta jobba som journalist och skriva för en rysktalande publik.

– Det här är mitt livsverk. Men jag var tvungen att lämna eftersom det är omöjligt att arbeta under de förhållanden som nu råder i Ryssland. Man kan inte prata fritt eller fullgöra sina yrkesuppgifter, staten förbjöd det. För mig är det oerhört viktigt att kunna tala fritt och göra mitt jobb. Jag hoppas att det inte är för evigt. Jag vet inte när jag kan återvända till Ryssland, men med den nuvarande regimen och lagstiftningen är det för farligt. Det var inget enkelt beslut att fly, men jämfört med vad ukrainarna nu genomgår är det förstås en obetydlig bagatell.

– Det gör mig också deprimerad att så många ryssar fortfarande stöder Putin, även nu efter att han har attackerat Ukraina. I ärlighetens namn har jag svårt att vara i närheten av personer som stöder kriget.

Vad tror du om framtiden för ryska medier?
– Just nu finns det få skäl att känna optimism. Situationen förvärras varje dag. Jag tror att om det här kriget inte leder till att regimen faller kommer det att vara extremt svårt att arbeta som journalist i Ryssland under många år framöver. Utländsk ryskspråkig press kommer att blomstra och bli de enda riktiga nyhetskällorna för den ryska befolkningen; de kommer att hitta vägar till korrekt information, för människor strävar alltid efter sanningen.

Fler avsnitt
Fler videos