Gå direkt till textinnehållet

Rutinkoll avslöjade åklagarens begäran

TV4s researcher Helena Stjernström upptäckte överåklagarens begäran om husrannsakan vid en rutinmässig koll i tingsrättens diarium.Hon och några kolleger från andra medier brukar samlas på brottsmålsexpeditionen vid 12-tiden varje dag för att bland annat kolla häktningar, åtal och domar.

TV4s researcher Helena Stjernström upptäckte överåklagarens begäran om husrannsakan vid en rutinmässig koll i tingsrättens diarium.

Hon och några kolleger från andra medier brukar samlas på brottsmålsexpeditionen vid 12-tiden varje dag för att bland annat kolla häktningar, åtal och domar.

Helena brukar dessutom kolla tvistemålen, som endast finns tillgängliga på en dataskärm. Där låg målet mot TV4.

Annons Annons

– Jag hade med mig en praktikant och gick därför igenom listan extra noga den dagen.

Först förstod hon inte vad det var fråga om. Hon trodde att det kanske rörde sig om ett gammalt fall, när åklagare för ett år sen beslagtog ett videoband under pågående intervju och hon tänkte att ”Nisse (redaktionschefen Nils Hanson) ger sig aldrig”.

“Håret reste sig i nacken på mig”

– Håret reste sig på mig när jag såg punkten: Överåklagaren versus TV4 i Göteborg med flera. När jag insåg vad det handlade om tänkte jag: det är inte sant. Jag fick tag på Nisse som var i Stockholm och träffade Jan Scherman.

Helena beslöt sig för att inte lämna tingsrätten förrän hon fått reda på vad det var fråga om. Hon insåg att detta inte enbart var en fråga för TV4. Formuleringen ”TV4 med flera” tydde på att även andra medier kunde bli inblandade och Helena kände därför ett kollegialt ansvar.

När hon ville ha ut handlingen blev det först kalabalik på avdelningen. Sen kom rådmannen ut och var väldigt skärrad och frågade henne hur mycket hon visste.

– Jag berättade att jag sett att det var en begäran om förordnande om husrannsakan. Rådmannen sa att det inte var meningen att det skulle vara offentligt men i och med att hon redan hunnit läsa det så blev det offentligt.

Rådmannen vädjade till henne att inte agera innan hon fått se beslutet.

– Men det hade varit tjänstefel av mig att inte agera.

SVT och TT kontaktades

Från TV4s sida kontaktade man Sveriges Television vid 14-tiden och omkring klockan 15 gick man ut med saken till TT.

Helena Stjernström blev omtumlad av den uppståndelse som följde och hann göra reflektionen att hon aldrig skulle komma i närheten av något liknande, trots att hon just hade grävt fram ett annat scoop om en bantningsmedicin som visat sig framkalla depressioner och till och med självmord.

– Det var en bisarr dag med hög adrenalinhalt, säger Helena Stiernström, som jobbat som researcher på TV4 i Göteborg i två och ett halvt år och som precis startat en sejour på Kalla Fakta i Stockholm.

hl@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos