Gå direkt till textinnehållet

RUG: Skydda syriska källor

Reportrar utan gränser, RUG, uppmanar utländska medier att ta större ansvar för att skydda syriska journalister som hjälper dem och för att skydda sina källor inne i Syrien.

Fixare, tolkar, chaufförer, intervjuade och andra i Syrien som förser journalisterna med information tar stora risker, vilket utländska journalister bör tänka på, anser RUG.

Organisationen känner till att dussintals syrier har gripits och torterats efter att ha gett intervjuer till utländska journalister om förtrycket i sitt land.

Andra har gripits för att de arbetat för utländska journalister i Syrien eller utomlands. Den syriska säkerhetstjänsten anstränger sig hårt för att identifiera dem som hjälper utländska reportrar eller pratar med dem. RUG anser att internationella medier därför måste vara ytterst försiktiga i sina kontakter med syrierna. När syrier ger en intervju om situationen i deras land utsätts de och deras familjer ofta för allvarliga repressalier.

"Medan medierna måste fortsätta och har en skyldighet att bevaka situationen i Syrien på ett så detaljerat och fullständigt sätt som möjligt är det också viktigt att noggrant utvärdera riskerna för dem som lämnar uppgifter. Skyldigheten att tillhandahålla en bevakning från Syrien får inte ske på bekostnad av källornas säkerhet", heter det i ett uttalande från RUG.

 

Fler avsnitt
Fler videos