Gå direkt till textinnehållet

RUG kräver utredning om Gaza-konvojen

Uppgifter om att flera av de som sköts på fartyget Mavi Marmara var journalister gör att Reportrar utan gränsers svenska sektion kräver en utredning med fokus på hur journalisterna behandlats.

Enligt Reportrar utan gränsers svenska sektion krävs en utredning med speciellt fokus på hur journalisterna hanterades under den israeliska räden mot skepen i Medelhavet. Organisationen för bland annat fram uppgifter om att en ung man sköts i huvudet medan han försökte fotografera tillslaget.

Även religionshistorikern Mattias Gardell, nyss hemkommen från konvojen, har sagt till TT att flera av de dödade var journalister. Reportrar utan gränser menar att det är oacceptabelt att ingen av de 60 journalisterna ombord respekterades som media, vilket "bör ses som en kränkning av en oberoende, självständig journalistik och ovärdigt varje stat som vill uppfattad som en demokrati"

Organisationen uppger att 16 journalister är fängslade i Be’er Scheva detention centre. De är Svetoslav Ivanov och Valentin Vassilev, Bulgaria’s BTV, Muna Shester, Kuwait News Agency, Talat Hussain, Aaj TV, Paul McGeough och Kate Geraghty, Sydney Morning Herald, Mario Damolin, Frankfurter Allgemeine Zeitung, David Segarra, teleSUR, Ayse Sarioglu, Taraf, Murat Palavar och Hakan Albayrak, Yeni Safak, Sümeyye Ertekin, Ümit Sönmez och Ersin Esen, TVNET och Ashwad Ismail och Samsul Kamal Abdul Latip, Astro Awani.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos