Gå direkt till textinnehållet

Journalister fördes bort under klimatbevakning – ”Principiellt oroande”

Journalisterna Noa Söderberg och Jonas Gratzer fördes bort av polis när de bevakade en klimataktion i Stockholm på fredagen. Polisens agerande fördöms av Journalistförbundet och Reportrar utan gränser.

Flammans reporter Noa Söderberg befann sig på fredagsförmiddagen i centrala Stockholm för att bevaka en klimataktion han hade anledning att tro var på gång. På platsen stötte han ihop med frilansfotografen Jonas Gratzer som var där för att bevaka samma sak åt uppdragsgivaren Getty Images.

– Vi började snacka kollegor emellan om vad som var på gång, försökte se vad som skedde, vilka vi trodde var aktivister, säger Noa Söderberg.

De började prata med en polis på plats, som berättade att polisen betraktade journalisterna som en del av aktivistgruppen.

– Vi förklarade tydligt att vi var där som journalister, säger Noa Söderberg.

Kort därpå kom en grupp poliser och sade att de skulle följa med. De fick inget svar på frågan om varför. Enligt Söderberg tog polisen deras ID-kort och behöll dem en stund, och sade sedan att de skulle föras bort enligt polisparagraf 13 för att "förhindra brottslig verksamhet".

– Vi betonade flera gånger att vi inte var med gruppen, berättade om våra arbetsgivare, jag gav adressen till vår redaktion. Jonas ringde också upp sin redaktör, som bad att få prata med poliserna, men de bad oss lägga på telefonen.

Visade ni pressleg?
– Nej, vi hade inte det med oss. Men argumentet att vi särskilde oss från övriga journalister för att vi inte hade pressleg är som jag ser det grundlagsvidrigt. Det håller inte eftersom vi kunde identifiera oss på andra sätt, inklusive att uppge våra arbetsgivares adresser, säger Noa Söderberg.

Han berättar att polis också frågade hur de visste att något skulle ske på platsen där de befann sig.

– Det är källskyddsvidrigt.

De fråntogs sin utrustning och fördes in i en polispiket som körde dem till närheten av Spånga utanför Stockholm där de släpptes av. De är inte misstänkta för något brott.

Hur ser du på det inträffade?
– Jag tycker det är principiellt väldigt oroväckande. Framför allt för att de inte var intresserade av våra argument när vi försökte förklara oss. Det var en väldigt lugn stämning, jättelugnt på platsen och många poliser.

Hur påverkades er möjlighet att bedriva journalistik?
– Vi hindrades från att bevaka det som skulle hända. Och att de omhändertog vår utrustning under den tid vi åkte polispiket är också ett ingrepp i källskyddet, säger Noa Söderberg.

Noa Söderberg sitter i Journalistförbundets styrelse. Journalistförbundet fördömer i ett gemensamt uttalande med Reportrar utan gränser polisens agerande mot Noa Söderberg och Jonas Gratzer och bedömer det som ”mycket allvarligt” att polisen efterfrågat journalisternas källor.

”När journalister hindras av polis att göra sitt jobb är det ett allvarligt hot mot pressfriheten, det här agerande ser vi främst i länder med stora brister i demokratin”, säger Erik Halkjaer, ordförande i Reportrar utan gränser Sverige.

”Om polisens kunskap om journalistiskt arbete är så här låg har vi ett stort samhällsproblem. Det är polisens uppdrag att säkra att journalister kan utföra sitt uppdrag, inte hindra dem på det här vårdslösa sättet”, säger Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistförbundet.

Organisationerna skriver att de kommer begära ett möte med polisen för att säkerställa att någon liknande händelse inte inträffar igen, samt få klarhet i polisens felaktiga agerande.

Mats Eriksson, presstalesperson för polisen i Stockholm, berättar att polisen avlägsnade elva personer från platsen strax före lunch. Polisen är medveten om att två av personerna som var på platsen uppgett att de är journalister.

– Men eftersom de inte kunde styrka detta med någon form av dokumentation så släppte man det och avlägsnade dem från platsen tillsammans med de andra personerna, säger Mats Eriksson.

Polisen tillbakavisar att ha försökt efterforska några källor.

– Problemet blir likadant där, de uppger att de är journalister, men kan inte styrka detta med dokumentation så vi betraktar dem som aktivister tillsammans med de andra nio personerna, säger Mats Eriksson.

                                                                                  HANNA LUNDQUIST
                                                                                  KLAS GRANSTRÖM

Fler avsnitt
Fler videos