Gå direkt till textinnehållet

RSF: 68 dokumenterade attacker mot journalister hittills i USA

Expressens Nina Svanberg är inte den enda journalisten som har attackerats med tårgas eller gummikulor under de pågående kravallerna i USA. Reportrar utan gränser har registrerat 68 incidenter med dokumenterade attacker av polisen – eller demonstranter – mot journalister på plats.

Journalisten skrev tidigare idag om Expressens USA-korrespondent Nina Svanberg som blev skjuten av polis med gummikula i fredags. Vi har tidigare också rapporterat om CNNs reporter Omar Jimenez som greps av polisen.

De våldsamma protesterna har pågått på olika platser i USA under flera dagar. Detta efter att en svart man, George Floyd, dött när en polis satt sitt knä i hans nacke.

  • Under fredagen blev också reportern Kaitlin Rust från amerikanska WAVE-TV – som var på plats i Kentucky för att bevaka demonstrationerna – beskjuten av polis. En video visar hur en polis skjuter direkt mot kamerateamet och Rust beskriver projektilerna som ”pepparkulor”, skriver abc news
  • Frilansfotografen och aktivisten Linda Tirado blev skjuten i sitt vänstra öga medan hon bevakade protesterna i Minneapolis i fredags. Hon tappade sina skyddsglasögon i tumultet efter att polisen hade skjutit tårgas, och blev träffad i ögat av det hon tror är en gummikula. Med största sannolikhet tappar hon nu synen på ögat, skriver The New York Times.  
  • I helgen attackerade även demonstranter ett team från Fox News, som jagade dem och tog en mikrofon som de slog en av journalisterna med, skriver NYT. 
  • I Atlanta, Georgia, samlades demonstranter på fredagsnatten för att bryta sig in i CNN-byggnaden. De slog sönder dörren, sköt fyrverkerier och vandaliserade.

Reportrar utan gränser (RSF) skriver på sin sajt att hittills har 68 incidenter dokumenterats, som handlar om attacker av polisen eller demonstranter mot journalister på plats i USA. 

Annons Annons

”De har blivit skjutna av gummikulor och pepparkulor, exponerade för tårgas, pepparspray. Slagna eller hotade medan vissa har fått sina fordon sönderslagna”, skriver RSF.

RSF är bara en av många aktörer som delvis ger skulden för attackerna på president Trump, och hans retorik mot medier.  

– Donald Trumps demonisering av medier i USA har nu efter flera år lett till att poliser griper och attackerar tydligt identifierade journalister, och att även demonstranter ger sig på reportrar. Vi har länge varnat för att Trumps agerande skulle leda till fysiska angrepp. Konsekvensen är nu helt öppen fientlighet mot media, och ett riktat våld mot journalister som inte skådats på länge, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige, i en kommentar. 

Dagens Nyheters Sanna Torén Björling skriver i en text att polisens attacker på journalister som bevakar de våldsamma protesterna runt om i USA är något nytt, och att presidenten eldar på det.

”De speglar ett sjunkande förtroende för journalister i stora grupper av amerikaner”, anser hon.

Fler avsnitt
Fler videos