Gå direkt till textinnehållet

RoD inför förhandsmoderering

Hovrättsbeslutet om utgivarskap Riksdag & Departement inför förhandsmoderering av artikelkommentarer efter Göta hovrätts beslut om utgivarskap på mediesajter. ”Jag vågar inte riskera att mina reportrar sitter och skriver utan grundlagsskydd”, säger chefredaktör Mattias Croneborg (bilden).

Riksdag & Departement har valt att gå från efterhandsmoderering till förhandsmoderering av kommentarer efter Göta hovrätts beslut i frågan om utgivarskapet på sajter som har omodererade kommentarsfält. Journalisten har berättat om beslutet i flera artiklar (se nedan).

Förra veckan valde Göteborgs-Posten att stoppa alla kommentarer på GP.se på grund av Göta hovrätts beslut.

Beslutet innebär att om inte kommentarsfälten är tydligt skilda från det redaktionella materialet på en sajt upphör yttrandefrihetsgrundlagens regelverk att gälla på hela sajten. Det innebär att reportrar själva ansvarar för innehållet i artiklar, i stället för att ansvarig utgivare gör det. Meddelarskyddet upphör också att gälla för sajten.

Annons Annons

– Jag har läst hovrättsbeslutet och diskuterat det med flera jurister och jag kan bara tolka det på ett enda sätt: om man inte har förhandsmoderering av kommentarer faller grundlagsskyddet för hela sajten, säger Mattias Croneborg till Journalisten.

– Jag vågar inte riskera att mina reportrar sitter och skriver utan grundlagsskydd. Och uppgiftslämnarna måste också vara säkra på att grundlagsskyddet gäller.

En annan tolkning av beslutet har varit att det räcker med att ha en tydlig skillnad mellan kommentarerna och det redaktionella innehållet på sajten, men det räcker inte menar du?
– Som jag tolkar beslutet måste kommentarerna läggas på en helt annan sajt med ett annat utseende, de får inte finnas på samma sida som artiklarna.

DN och Aftonbladet har valt att låta kommentarerna fortsätta vara omodererade, varför tolkar ni så olika?
– De får tolka beslutet som de vill, det kan jag inte kommentera. Jag kan ha fel i min tolkning, men jag kan inte ta några risker.

Vad tycker du om hovrättens beslut?
– Det är otroligt märkligt och tvärtemot tidigare bedömningar av kommentarfälten, som bland annat JK gjort, säger Mattias Croneborg.

Fler avsnitt
Fler videos