Gå direkt till textinnehållet

RMV får Årets Rullgardin

Rättsmedicinalverket Rättsmedicinalverket har tilldelats den föga smickrande utmärkelsen Årets Rullgardin 2018 av Föreningen grävande journalister. Journalisten uppmärksammade RMVs slutenhet i höstas.

RMV får priset efter att ”gång på gång försvårat insyn och granskning från journalister”, uppger Föreningen grävande journalister i ett pressmeddelande.

Nomineringen lyder:

”För att med en oroväckande nonchalans gentemot den tradition av offentlighet och transparens som ska prägla svenska myndigheter försvårat en rad journalisters bevakning och granskning av medicinska åldersbedömningar. Årets Rullgardin tilldelas Rättsmedicinalverket.”

Journalisten berättade i november att RMV vägrar svara på dels frågor från Svenska Dagbladet och Läkartidningen, dels frågor från Upsala Nya Tidning. RMVs kommunikationsavdelning beklagade sedermera att journalister inte fått svar, och uppmanade journalister som önskade intervjuer att ta kontakt.

”I kölvattnet av debatten kring medicinska åldersbedömningar har RMV inte lyckats leva upp till den öppenhet och transparens som ska prägla svenska myndigheter. Istället har myndigheten – när den varit under press – slutit sig allt mer, något som såväl Svenska Dagbladet, Läkartidningen, Upsala Nya Tidning, Journalisten, och flera andra medier tvingats erfara”, skriver FGJ och fortsätter:

”Som journalist vet man att all kontakt med RMV kommer att hänvisas till en kommunikationsavdelning med enormt kontrollbehov, vars viktigaste uppgift vid vissa tillfällen tycks ha varit att lyckas undgå att svara på journalisters frågor. Det är inte anständigt en svensk myndighet.

Nu måste Rättsmedicinalverkets generaldirektör Lars Werkström se till att vända på den oroväckande trenden.”

Priset delas ut i samband med Grävseminariet i Kalmar i helgen. FGJ har bjudit in Rättsmedicinalverket att ta emot utmärkelsen på plats under konferensen.
 

Fakta

Årets Rullgardin
Sedan 2014 delar FGJ varje år ut antipriset Årets Rullgardin till ”den myndighet, organisation eller företag som under året på ett dokumenterat sätt försökt dölja fakta, ljuga, slingra sig eller i någon mening utöva påtryckningar för att försvåra för journalistiken.”

Tidigare vinnare
2017: Utrikesdepartementet
2016: Polismyndigheten region Mitt
2015: Sjöfartsverket
2014: Hässleholm

Fler avsnitt
Fler videos