Gå direkt till textinnehållet

Ring P1 tillsätter dialogredaktör

Stängda eller avanonymiserade kommentarsfält är inte rätt väg för att komma till rätta med näthatet. Det menar SR-redaktionerna Ekot och Ring P1.På Ring P1 ska en dialogredaktör från och med i dag hyfsa till debattonen på hemsidan.

P1s programdirektör Björn Löfdahl och Ring P1s ansvariga utgivare Ylva M Andersson skriver i dag att programmet har brustit i omhändertagandet av nätkommentarer, och att man sett svårigheter med "åsikter som ligger på gränsen för vad grundlagen medger samt personangrepp med rasistiska undertoner."

"Med start idag inleder vi därför en kontinuerlig och uppriktig dialog med våra besökare. Vi etablerar en dialogredaktör som pratar med nätanvändarna i realtid", skriver de.

Löfdahl och Andersson slår också fast att man även i fortsättningen ska kunna vara anonym när man debatterar på Ring P1s sajt.

Ekots nyhetschef Michael Österlund bloggade i går på samma tema: han hoppas att Sveriges Radio kan fortsätta att hålla sina kommentarsfält öppna. Enligt Österlund har tonen på SR-webben förbättrats sedan man börjat samarbeta med ett externt företag som dygnet runt raderar inlägg som bryter mot lagar och regler. SRs medarbetare ska också vara närvarande i nätdebatten, betonar han:

"Även om vi inte alltid kan svara snabbt, så är vår ambition att reportrar, arbetsledare och chefer återkommande ska gå in i de artiklar som kommenteras och svara på frågor eller förklara hur vi resonerar i när vi nyhetsvärderar.

Städarbetetet i kommentarsfälten har tillsammans med vår närvaro skapat en bättre ton i diskussionerna. Antalet vansinnesutbrott, om uttrycket tillåts, har varit få."

 

Fler avsnitt
Fler videos