Gå direkt till textinnehållet

Riksåklagaren: ”Medier ställer sig vid sidan av samhället”

”Det är bra att journalister och medieföretag värnar om källskyddet. Men argumentationen sänder signalen att man kan välja att ställa sig vid sidan av vad som sker i samhället”. Det skriver riksåklagare Anders Perklev.

Hovrätten har slagit fast att Sveriges Television måste lämna ut oredigerat materialet av en film som innehåller kravallscener som skedde då två gäng drabbande samman i Hallsberg. Terje Carlsson och Carl Österberg, Föreningen Grävande journalister, skriver i ett debattinlägg på SvD.se att hovrättens beslut gör att journalistikens källskydd och trovärdighet står på spel.

”Att överlämna material som inte publicerats går självklart på tvärs med uppdraget och riskerar att allvarligt påverka allmänhetens förtroende för SVT”, skriver Carlsson och Österberg på SvD.se.

Riksåklagare Anders Perklev skriver nu i en replik i SvD.se:

”Det är bra att journalister och medieföretag värnar om källskyddet. Men exemplet var i detta fall illa valt. Och argumentationen sänder signalen att man kan välja att ställa sig vid sidan av vad som sker i samhället och bara vara en neutral betraktare. Så är inte fallet. Att medverka till att brott i så stor utsträckning som möjligt blir upptäckta, utredda och prövade i en rättssäker process är allas vårt ansvar”.

Fler avsnitt
Fler videos