Gå direkt till textinnehållet

Reporter slutar i protest

Reportern Paul Frigyes har sagt upp sig från sin tjänst på Journalisten. Orsaken är att chefredaktör Helena Giertta ställde hans senaste krönika, som handlade om journalistrollen.

Helena Giertta anser att krönikan gick emot tidningens inställning, och beslutade därför att ställa den.

– Eftersom Paul är anställd på Journalisten, så skulle hans krönika ha uppfattats som om det var tidningens uppfattning. Han kan uttrycka sin uppfattning var som helst annars, så jag har inte velat strypa debatten. Det handlar bara om hur den krönikan skulle ha uppfattats av våra läsare, säger Helena Giertta.

Men Paul Frigyes anser att debatten om journalistrollen är viktig och tycker att det är oacceptabelt att hans krönika ställdes.

Annons Annons

– Jag tycker att det är så pass viktigt att den här debatten förs av så många som möjligt i branschen, att jag inte kunde acceptera att den stoppades. Det måste finnas utrymme för flera åsikter i en fråga och det är viktigt för Journalistförbundet och tidningen Journalisten att det är högt i tak, säger Paul Frigyes.

– Jag beklagar att Paul Frigyes har valt att säga upp sig på grund av detta, men vill betona att det inte handlar om att strypa debatten, utan endast om hur det uppfattas när en anställd på tidningen skriver sina krönikor, i motsats till när en fri krönikör eller skribent gör det. Paul har all rätt att skriva sin uppfattning på andra platser och en krönika med samma innehåll från en fri, icke anställd krönikör, hade kunnat publiceras utan problem, säger Helena Giertta.

Fler avsnitt
Fler videos