Gå direkt till textinnehållet

Rekordantal fängslade journalister i världen

Antalet dödade journalister minskade under 2021 till 46 i hela världen, enligt Reportrar utan gränsers (RSF) årsrapport. Däremot ökade antalet  som sitter i fängelse, 488 personer är det största antalet sedan RSF började räkna 1995. 

Reportrar utan gränsers årsrapport visar att organisationen registrerat ett rekordstort antal journalister som fängslats under året. Av de 488 som sattes i fängelse är 60 kvinnor. Totalt 65 journalister togs som gisslan visar också rapporten.

Klart är att antalet fängslade journalister aldrig har varit så stort sedan RSF började rapportera om övergrepp mot journalister 1995, skriver organisationen i ett pressmeddelande. De 488 journalister och mediesamarbetspartners som satt bakom galler i december motsvarar en ökning med 20 procent på ett år.

Den kraftiga ökningen beror främst på tre länder: Myanmar, Belarus och Xi Jinpings Kina, som ökar sitt grepp om Hongkong som en gång sågs som modell för pressfrihet i regionen.

Aldrig tidigare har RSF heller registrerat så många fängslade kvinnliga journalister. De 60 som för närvarande är frihetsberövade motsvarar en 33 procentig ökning jämfört med 2020.

Kina är för femte året i rad är det största fängelset i världen för journalister, men också det land där det största antalet kvinnor (19) är fängslade.

I Belarus är fler kvinnor (17) fängslade än män (15). Bland dem finns reportrarna Daria Tchoultsova och Katsiarina Andreyeva från den oberoende kanalen Belsat. De dömdes till två år i fångläger för att ha sänt en otillåten demonstration live.

Av de 53 journalister som sitter fängslade i Myanmar är nio kvinnor.

– Att vi ser denna kraftiga ökning av antalet fängslade journalister beror på den negativa utvecklingen i framför allt Belarus och Myanmar, men även Hongkong. Det visar tydligt på auktoritarismens framfart och hårdföra regimers skrupellösa metoder för att tysta journalister. Tyvärr är det också en effekt av att resten av världen gör alldeles för lite för att stoppa dessa brutala övergrepp på pressfriheten, säger RSF Sveriges ordförande Erik Halkjaer i en kommentar.

Enligt rapporten har 46 journalister fått sätta livet till under året, fram till 1 december, den lägsta siffran sedan 2003.

Minskningen förklaras huvudsakligen med att konflikterna i Syrien, Irak och Jemen har dämpats. Men också att pressfrihetsorganisationer som RSF själva har kampanjat för att internationella och nationella skyddsmekanismer för journalister ska tillämpas.

Trots tillbakagången när det gäller dödade journalister visar rapporten att det i genomsnitt dödas nästan en journalist varje vecka runt om i världen för att de utövar sitt yrke.

Enligt rapporten har 65 procent dödats målmedvetet. Mexiko och Afghanistan är återigen de två farligaste länderna, med sju respektive sex dödade.

Fotnot: Rapporten inkluderar såväl professionella som icke-professionella journalister och mediesamarbetspartners. Med hjälp av dessa uppgifter kan RSF "med största sannolikhet" slå fast att journalisterna har blivit fängslade, kidnappade eller dödade på grund av sitt yrke. Metodiken innebär att statistiken kan skilja sig från andra organisationers statistik. Källa: RSF

Fler avsnitt
Fler videos