Gå direkt till textinnehållet

Reinfeldt är välkommen att höra av sig

I dag skriver S-ledaren Håkan Juholt en idéartikel utifrån Malmöoperans "Les Misérables" på Sydsvenskans kultursidor. Kulturchefen Rakel Chukri är "väldigt nöjd" med det för Sverige ovanliga greppet. Och Reinfeldt är välkommen att ta sig an Läckberg. Foto: Lars Brundin

Hur kommer det sig att Håkan Juholt skriver om Les Misérables på Sydsvenskans kultursidor?

– Vi har inte anlitat Håkan Juholt som ny recensent. Det är en debattartikel, Juholt hade varit på premiären av Les Misérables. Jag känner inte till något annat fall där en svensk partiledare skriver ett inlägg på en kultursida som har karaktären av idédebatt. Jag känner mig väldigt nöjd. För mig är en av kultursidans viktigaste funktioner att vara en arena för idédebatt för intellektuella i Sverige. Så det är helt i linje med det.

Hur har reaktionerna sett ut?

– De har varit många. Vissa har tyckt att vi politiserar kultursidan. Andra har undrat varför texten inte ligger på debattsidan i stället. Men fler är positivt överraskade och verkar tycka att det är kul och befriande att en politiker skriver så varmt om kultur som Juholt gjorde.

Vill du se fler exempel på det här?

– Ja, om de kan skriva. Att skriva på kultursidor kräver en helt annan stilistisk nivå än att skriva på debattsidor.

– Jag har tänkt mycket på att vi inte längre har politiker som kan skriva intelligent om kultur och som vågar formulera att de tycker om en bok eller en föreställning. I Storbritannien gör politiker ofta skarpa kulturanalyser, men i Sverige råder snarare det motsatta. Politikerna har positionerat sig mot kultur i ett försök att verka vanliga. Det liknar ett kulturförakt, med Göran Hägglunds utfall mot "verklighetens folk" som kulmen.

Är Reinfeldt välkommen att höra av sig?

– Om han vill göra en samtidsanalys utifrån Camilla Läckbergs böcker är han varmt, varmt välkommen. Eller en musikanalys av Da Buzz eller Abba.

Fler avsnitt
Fler videos